Natsukawa, Sōsuke: O mačku, ki je rešil knjige

Leto izida: 2022Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Rintaro Natsuki je bil povprečen fant, običajen srednješolec. Bil je nižje postave in blede polti, nosil je precej debela očala in v ničemer ni pretirano blestel. Po nenadni in nepričakovani smrti dedka, s katerim je živel, pa postane vse zapleteno.

Po božiču naj bi se preselil k teti, še prej pa je moral pospraviti Knjigarno Natsuki. Knjigarna je bila majhna prodajalna rabljenih knjig, ki je stala na robu mesta in jo je vodil dedek. Rintaro je v njej preživel veliko časa ob branju knjig. Bil je velik poznavalec knjig in točno je vedel, kje je kakšna knjiga pospravljena.

Ko vstopi v zgodbo govoreči maček Tiger, se šele zgodba začne zapletati. Maček dečka povede v labirinte, kjer ima nalogo rešiti knjige. Ob reševanju knjig pa deček reši iz žalosti in osamljenosti tudi samega sebe. Roman je čudovito branje za vse ljubitelje knjig, mlajše in tudi starejše.

Za konec pa še citat:

»Knjige imajo neznansko moč,« je bil dedkov priljubljeni izrek. V resnici starec ni bil prav zgovoren, ko pa je začel govoriti o knjigah, je nenadoma oživel. Kotički priprtih oči so se mu privihali v nasmešek in iz njegovih ust so na dan vrele strastne besede. »V njih so brezčasne zgodbe, ki so dovolj močne, da so preživele stoletja. Veliko takšnih knjig prebiraj – postale bodo tvoje prijateljice. Navdihovale te bodo in te podpirale.« (str. 20)

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.