Novak, Vesna: Dogodivščine na galebjem otoku

Leto izida: 2019Področje: Leposlovje od 10. do 12. leta - PCiljna skupina: otroci

Pisateljica Vesna Novak nas popelje na taborniško dogodivščino. Taborniška skupina Bumbarji se julija, po koncu šole, dobi na železniški postaji od koder se prične potovanje, ki jim ga je pripravila njihova vodnica Maja. Anja je vodja skupine Bumbarji in skupaj s Timijem, Nejo, Filipom in Mihom se odpravijo na njihovo prvo samostojno pot v »neznano«. S pomočjo navodil v kuvertah jih čaka zanimiva enotedenska taborniška izkušnja.

Z vlakom se pripeljejo do obale, kjer se njihova dogodivščina šele zares začne. V kampu si postavijo šotor in nato se začne iskanje gospoda Jake, ki ima za njih naslednji namig. Ko najdejo peka, gospoda Jako, sledi naslednja naloga. Priti morajo do otoka galebov, kjer bodo preživeli svojo taborniško dogodivščino. Kako priti na otok, je prva večja ovira s katero se spoprimejo naši junaki. Ko jim podvig uspe, si na otoku pripravijo tabor in razdelijo naloge.

Ko si ogledajo otok, odkrijejo tudi zaklad. To so sicer zaloge hrane, ampak le z ulovljenimi ribami jim najbrž ne bi uspelo preživeti celega tedna na samotnem otoku galebov. Timi odkrije rove, ki vodijo do trdnjave, avstro-ogrske utrdbe. Ampak preden bi uspeli otok zares raziskati jih preseneti nevihta, ki jim ne olajša prenočevanja na otoku. Po neprijetni vremenski preizkušnji jih končno čaka odkrivanje trdnjave. Ker so fantje nori na dogodivščine, se odločijo tudi za nočno raziskovanje.

Po vsakem poglavju nas pisateljica nagovori z Drobtinico modrosti, v dodatku pa je odlična Mala šola taborništva, kjer so zbrane taborniške pesmi, taborniški zakoni,  predstavitev kroja, rutke, nekaj o orientaciji, signalizaciji in drugih taborniških znanjih in veščinah, v zadnjem delu pa še prikaz zdravilnih rastlin.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.