Novak, Cecilija: Ozri se, deklica

Leto izida: 2017Področje: Biografije, spominiCiljna skupina: odrasli, starejši

Avtorico smo spoznali leta 2013, ko je izdala roman z naslovom Štiri zvezdice. V njem je opisala svojo dolgoletno poklicno pot natakarice v mariborskem hotelu Slavija, ki je v zavesti Mariborčanov zapisan kot ena izmed mestnih legend in zgodba o uspehom, a žal kot premnogokrat v tem mestu z neuspešnim tranzicijskim zaključkom.

Cecilija Novak se je že s svojim prvim delom izkazala za odlično pripovedovalko, sedaj pa to potrjuje s svojim naslednjim avtobiografskim romanom. Ta bralca popelje v otroštvo, odraščanje v vaseh v okolici Lenarta, relativno težke domače razmere in nato zgodnjo emancipacijo od doma, od tiranskega očeta in ljubeče, a popolnoma podrejene matere, ki jo je uresničila s selitvijo v Maribor in zaposlitvijo kot gospodinjska pomočnica. Čas dogajanja so 50. in zgodnja 60. leta 20.st. in samostojnosti željno dekle se ni moglo izogniti poniževanju tudi v novem delovnem okolju. Zato je z obema rokama pograbila priložnost, ko so razpisali veliko število novih delovnih mest, potrebnih za novo zgrajen hotel Slavija. Cecilija je bila sprejeta na mesto natakarice in v hotelu ostala do upokojitve.

Roman ima pomembno domoznansko vrednost za Maribor, saj opisuje zaposlitvene možnosti v industrijsko hitro razvijajočem se mestu. Z iskrenim in zelo osebnim ter lirično obarvanim prikazovanjem razmer na slovenskem podeželju, predvsem odnosov med spoloma, ko mož odloča celo o tem, ali bo žena rodila v bolnišnici ali doma, pa bo pisateljica potrkala na srca bralcev ne le na ožjem štajerskem območju.

Jasna Mlakar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.