Nöstlinger, Christine: Tako in tako in sploh

Leto izida: 2006Področje: Leposlovje od 10. do 12. leta - PCiljna skupina: otroci, mladi

Petčlanska družina, s tremi otroki precej različnih starosti, je tik na tem, da razpade, saj oče namesto številnih obveznostih v resnici ves čas posveča ljubici. Pri tem je zelo pomemben odnos, ki ga ima avtorica do ločitve: to ni nujno vse prežemajoče travmatično stanje, ampak neprijetno življenjsko obdobje, v katerem so družinski člani žalostni, zmedeni in prizadeti, v katerem se dogaja tudi marsikaj nezaželenega, v osnovi pa se ga vendarle da premostiti in rane zaceliti.

Zgodba je napisana iz perspektive otrok, tako da vsako poglavje pripoveduje eden izmed njih, vendar njen tok kljub temu teče premočrtno in brez pretiranega psihologiziranja. Najmlajši je čustveno sicer zelo obremenjen, starejša otroka pa samostojno analizirata situacijo in do nje zavzameta svoje stališče. Niti se slednjič razpletejo v srečen konec: oba, oče in mama, najdeta novega partnerja in vsak od njih ve, da morajo najprej poskrbeti za dobrobit otrok. Tako uspe v sklepnem dejanju rojstni dan praznovati cela družina z novimi partnerji vred.

Andreja Babšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.