Simpozij: Nonsens v mladinski književnosti. Oko besede 2015

24

september

2015

Tip prireditve: Simpozij

Ciljna skupina: odrasli

Organizator Založba za promocijo kulture Franc-Franc je s soorganizatorji v okviru Očesa besede 2015 pripravila še bogat spremljevalni program.

Od 24. 9. do 26. 9.  se je v Murski Soboti odvijalo tradicionalno srečanje mladinskih pisateljev in drugih ljubiteljev mladinske književnosti - OKO BESEDE 2015.
Na srečanju je kot vsako leto tudi letos revija Otrok in knjiga, ki deluje pod okriljem Mariborske knjižnice organizirala strokovni simpozij. Letošnji se je imenoval Nonsens v mladinski književnosti. Po vsem svetu svetu in pri nas namreč obeležujemo 150-letnico Carrolove Alice. Urednik Björn Sundmark je v posebni številki ugledne mednarodne revije Bookbird (3/15), posvečeni nonsensu, zapisal: "Kako si upamo?! S to parafrazo … nakazujemo, kako izzivalno utegne biti, da posvečamo skoraj celotno številko nonsensu. Tudi če je otroška literatura zgodovinsko prešla od »poučevanja k razveseljevanju«, je razveseljevanje skoraj vedno prevlečeno z dobrimi nameni in didaktičnimi vzgibi. 'V vsem se skriva nauk,' kakor pravi Vojvodinja v Alici v Čudežni deželi, in velika večina knjig za otroke dokazuje, da ima prav. Zdi se, da skriti odrasli v otroški literaturi vedno preži v ozadju, se sklanja otroku čez ramo in mu šepeta o strašni koristnosti vsega … Toda nonsens je protididaktičen in nekoristen in ravno zato je tako neskončno navdušujoč. Zato si upamo v tej številki načeti predmet, ki ostaja osrednjega in obrobnega pomena v otroški literaturi: nonsens. Osrednji je, ker so nekatera najpomembnejša dela za otroke, kakor Alica v Čudežni deželi, nonsensna literatura in ker je vsak zgodovinski pregled otroške literature brez nje nepopoln, in obroben je, ker nonsens ni eden glavnih žanrov ali slogov. Potemtakem ni presenetljivo, da je strokovna revija za otroško literaturo, ubrano na temo nonsensa, prav res redka ptica. Prepričani smo, da je ta številka revije Bookbird celo prva v tridesetih letih. Zato si upamo!« (Prev. Barbara Simoniti)

Več: Simpozijsko gradivo

Simpozijski referati bodo objavljeni v eni izmed prihodnjih številk revije Otrok in knjiga.