Nogometastični

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje od 10. do 12. leta - PCiljna skupina: otroci, mladi
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

Ko pogledamo v svet literature s športno tematiko, dobimo občutek, da se tudi tam ves svet vrti okrog nogometa. Vsekakor se svet okrog nogometa vrti za ekipo Noogmetastičnih, ki so glavni junaki knjižne zbirke s prav takšnim naslovom, ki izhaja pri založbi Malinc. V zbirki imajo ob članih osnovnošolske nogometne ekipe posebno mesto še starši, trener in trenerka, učitelji, policist, sodniki in seveda vse kar je pomembno v življenju  mladih: ljubezen, družina, strah, spoštovanje, prevare, športni fair play, učenje, ocene, šola, skrivnosti, pogum, ekipa, tekmovanje, tekmovalnost, sodelovanje, zmaga, poraz in veselje do športa. Roberto Santiago je ob ilustracijah, ki jih je ustvaril Enrique Loronzo, ustvaril zgodbo, ki nasmeji in navduši vse bralce.

Doslej izdane tri knjige v slovenski izdaji, so dislektikom prijazno oblikovane: 

»Bil je najboljši vratar, kar jih je kdaj igralo v medšolski ligi! In zavrnil je ponudbo in štipendijo Ibyssa! Pogledal sem na balkon, kjer je ravnatelj Ibyssa zmajeval z glavo, kot bi hotel reči: «Kakšna napaka.« »Hej, ti, Kitajec,« je zaklical z balkona. »Še vedno si lahko premisliš. Če igraš z našo ekipo, ti bomo dali štipendijo za naslednja tri leta. Dobro premisli: zdaj ali nikoli.« Po trgu se je razširilo negodovanje. Wao je dvignil glavo in rekel: «Jaz ne imenovati Kitajec, ampak Deng Wao.«
Odlično izhodišče za pogovor o tem, da žalitve bolijo in da so stereotipi velikokrat daleč od resničnosti ponuja tretja knjiga v zbirki.

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.