Aerts, Jef: Noč je zlati kivi

Leto izida: 2023Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Jef Aerts je znova spisal odličen mladinski roman, ki se tokrat ukvarja s problematiko slepih in slabovidnih. Glavna junakinja Ronke ne vidi. Najbolj od vsega pa obožuje tek. Zaradi slabe izkušnje in strahu, teče le na mestu in v svojih mislih. Podi se po sipinah ob morju, posluša galebe, vključuje vse svoje čute razen vida. Je pa še ena stvar, ki ji je všeč in to je astronomija.

Ko se udeleži tabora za mlade astronome, se ji za spremljevalca ponudi deček Nouri, ljubitelj igric na telefonu in poln informaciji o vesolju. Vendar se tudi on se srečuje s težavami in sicer bi moral tabor zapustiti predčasno zaradi obiska pri dedku na Hrvaškem, česar pa si ne želi. Zaplet nastane, ko Ronke in Nouri pobegneta in beg postane pustolovščina. Vendar je res namen pobega le ta, da bi lahko Ronke končno svobodno tekla ali ji Nouri prekriva kakšno svojo namero?

Pa še citat za pokušino: »Moja noč je kivi. Zlati kivi z neštetimi zvezdnimi pečkami. In zdaj sem tekla skozi tisti zlati kivi, vedno globlje v vresišče.« (str. 149)

 

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.