Catozzella, Giuseppe: Nikoli ne reci, da te je strah

Leto izida: 2017Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi, odrasli
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

Tek pomaga preživeti, tek nas hitro odpelje od točke A do točke B in točke Ž. Tek povezuje, premaguje, pomirja, osrečuje. Kje? Na atletski stezi, pri drugih športih, v naravi, v življenju in v knjigi.

»V tistih mesecih sem res veliko trenirala in sem hotela zmagati za vsako ceno. Zmagati zase, zmagati, da bi razveselila aabeja in booyo, zmagati, da dokažem sebi in drugim, da vojna ne more ustaviti čisto vsega.» Misli desetletne deklice, ki so zapisane v romanu Nikoli ne reci, da te je strah,  italijanskega novinarja Giuseppe Catozzella.

»Roman je napisan po resnični življenjski zgodbi atletinje Samie Yusuf Omar, vendar, preden poizveš o njej na internetu, najprej preberi zgodbo ... S Samio tečeš skozi njeno otroštvo v drugi kulturi in vojnih razmerah Somalije; želiš si njene zmage, najprej v rodnem mestu, potem v državi in celo na olimpijskih igrah v Pekingu, ki se jih udeleži kot najmlajša in najlažja tekačica. Okoliščine, ki talentirani najstnici tudi po nastopu na olimpijskih igrah ne omogočajo niti dovolj hrane, kaj šele trenerja in mirnih pogojev za treninge, jo prisilijo, da se odpravi na negotovo pot beguncev iz Afrike v Evropo. Lahko začutiš hvaležnost za svobodo, varnost in vse materialne dobrine, ki jih imaš. Lahko začutiš željo, da pomagaš vsem beguncem, ki si želijo le živeti v miru. Lahko začutiš spoštovanje do vseh športnikov, ki jim s trdim delom in vero vase uspe premagovati strah.» Katja Kukovec, profesorica športne vzgoje na OŠ Preserje pri Radomljah.

Zgodbo mlade somalijske atletinje Samie Yusuf Omar (1991– 2012) lahko spoznamo tudi v izjemnem risoromanu /stripu  Renharda Kleista Sanje o olimpijadi.

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.