Nacionalni mesec skupnega branja 2018

8

september

2018

Tip prireditve: Drugo

Ciljna skupina: otroci, mladi, odrasli, starejši

8. september - 8. oktober 2018

Na pobudo Bralnega društva Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Mestne knjižnice Kranj, Društva slovenskih pisateljev, Slovenske sekcije IBBY, Združenja splošnih knjižnic, Mariborske knjižnice in Mestne knjižnice Ljubljana, smo leta 2018 izvedli prvi

Nacionalni mesec skupnega branja

od 8. septembra 2018, mednarodnega dne pismenosti,

do 8. oktobra 2018, zaključka Tedna otroka®.

  • S prvim Nacionalnim mesecem skupnega branja smo želeli predstavili skupno delovanje, ki bo prispevalo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni ter omogočilo celovitejšo nacionalno skrb za to pomembno področje.
  • Z Nacionalnim mesecem skupnega branja smo se vključili tudi v gradnjo nacionalne mreže, ki se na podlagi predloga Nacionalne strategije za razvoj bralne pismenosti vzpostavlja že v letu 2018. Dolgoročni cilj nacionalne mreže je dvig bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev v Sloveniji, v slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu.
  • Nacionalni mesec skupnega branja je imel prav posebno celostno podobo – pri promociji so se nam namreč pridružili nekateri vrhunski slovenski ilustratorji, nagrajenci Slovenskega bienala ilustracije: Suzana Bricelj, Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt, Marjan Manček, Matija Medved, Andreja Peklar, Peter Škerl in Ana Zavadlav. Predstavitve ambasadorjev: https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/sodelujoci/ambasadorji/.
  • Akcijo je podprlo in se tako zavezalo k sodelovanju kar 45 podpornikov: https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/sodelujoci/podporniki/
  • Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je izvedlo intenzivno javno medijsko in plakatno komunikacijsko akcijo Beremo skupaj o pomenu branja, bralne pismenosti, bralne kulture, v času od Nacionalnega meseca branja vse do izteka leta. Bistveni del pojavljanja v javnosti je temeljil na ilustracijah osmih zgoraj navedenih priznanih ilustratorjev.
  • Veseli nas, da so se nam kot medijski podporniki odzvali tudi različni mediji, kjer so bili objavljeni prispevki o Nacionalnem mesecu skupnega branja 2018 (PIL, Pogled, portal Dobre zgodbe, Cicido, Ciciban, Bukla, Delo, Kekec, Radio Triglav Jesenice) in sponzor podjetje HOFER, ki je v septembru v svojih poslovalnicah akcijo podprlo s prodajo kakovostnih knjig.
  • Pripravili smo različne bralnospodbujevalne dogodke, po vsem slovenskem prostoru so potekale prireditve za otroke in mlade, za družine, za odrasle, za strokovne delavce idr. Več in »vse«  v »spletnem dogodkovniku« na: https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/.