Uroš Buh: MOHOpedija. Nezaključena biografska škrbina o kolesarskem življenju in uspehu Mateja Mohoriča

Leto izida: 2022Področje: Biografije, spominiCiljna skupina: mladi, odrasli
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

Kolesarski as Matej Mohorič v Uvodni besedi zapiše navdihujoče misli o knjigah in branju: »Že od otroštva obožujem knjige in branje. Pravzaprav se mi zdi, da so mi prav knjige razširile obzorje in mi odprle vrata v svet. V knjižnicah, hramih civilizacije, so zbrane vse zgodbe tega sveta, vse znanje, ki ga svet premore, vse je na dosegu roke na neskončnih straneh dišečega papirja. Prebral sem stotero slikanic, otroških in mladinskih knjig, obveznega čtiva v šoli, pa romanov in kasneje še ogromno navdihujočih biografij, knjig o prehrani, treningu, knjig s področja športne psihologije, o življenju nasploh. Vsaka je postala košček v mozaiku tega, kar sem in kar po vsaki novi prebrani postanem – še boljša različica samega sebe.« (str. 9) Uroš Buh, vsestranski ustvarjalec, bibliotekar in sociolog kulture ter pisec člankov v različnih športnih revijah, v biografiji o Mateju Mohoriču presega klasičen življenjepis. Čeprav vključuje spomine iz otroštva in se življenjski lok vije do sedanjosti, vključuje poleg velikih kolesarskih tekmovanj tudi vpogled v življenjsko filozofijo in slog vrhunskega športnika, ki je poln težaških treningov in odrekanj. Mučna obdobja v kolesarjevi karieri so na drugi strani popestrena z zabavnimi anekdotami. Poglavja so kratka in hitro tekoča, priložen je tudi fotografski material.

Predlogi za razmislek in pogovor po prebrani knjigi:

  • Kakšna je vloga staršev na športni poti vrhunskega športnika?
  • Kakšna je vloga trenerja in kako pomembno je zaupanje vanj?
  • Kako pomembna je za doseganje vrhunskih rezultatov celotna ekipa?
  • Koliko odrekanj je potrebnih v vrhunskem športu? Ali je to težko?
  • Kako se soočiti z zmago in kako s porazi?
  • Kakšno vlogo imajo v življenju športnika branje in knjige?

Pripravile: dr. Andreja Erdlen, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica v sodelovanju z Nives Markun Puhan in Polono Klopčič, Zavod RS za šolstvo.

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.