Pratchett, Terry: Miceni svobodni možje: roman o Faniki Trpin

Leto izida: 2021Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

V mladinskem fantazijskem romanu Miceni svobodni možje spoznamo deklico Faniko Trpin, ki živi v deželi Kreda. Ta svet je v resnici ravna plošča, poimenovana Plošča, ki jo na svojih hrbtih nosijo štirje sloni, ti pa stojijo na oklepu velikanske želve, ki pluje skozi vesolje. To je dežela kjer živi magija.

Fanika je najmlajša hči v pastirski družini, ima pa še mlajšega bratca Voranca. Sicer ga nima najraje, toda on je njen brat. Ko ga ugrabi Kraljica, se Fanika poda na misijo reševanja. Na srečo spozna čarovnico gospodično Magdaleno Cek, ki jo seznani s čarovniškimi skrivnostmi. Ko izve, da se namerava podati na misijo v Pravljični svet ji to odsvetuje, sama pa se poda po pomoč k drugim čarovnicam. Faniki pa prepusti svojo krastačo.

Fanika pa ni pripravljena čakati, odločena je, da bo sama odšla na težko pot in rešila brata. Družbo ji na srečo delajo miceni svobodni možje Nek Mek Figli. To so mali modri možje z rdečimi lasmi, oblečeni v kilte. So neverjetno močni, radi se pretepajo in kradejo.

Pomembno vlogo v romanu ima tudi pokojna Fanikina babica, Trpinova mamka. Prav zaradi nje ima Fanika čarovniške sposobnosti, čeprav se jih najprej ne zaveda, ti sta čistovidnost in pomisleki. Prav ta ji znatno pomagata v boju proti Kraljici in njenim sanjam.

Veliko čarovnije in pustolovščin vas bo spremljalo na poti skozi čarobne svetove. Spoznali pa boste tudi kar nekaj starih besed, saj se miceni svobodni možje pogovarjajo na zelo zanimiv način.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.