Mav Hrovat, Nina: O miški, ki je zbirala pogum

Leto izida: 2012Področje: Leposlovje do 9. leta - CCiljna skupina: otroci

Nina Mav Hrovat je ob pričujoči izdala še dve knjigi za otroke: Neredko in O kralju, ki ni maral pospravljati ter bila za slednjo opažena med nagradami za izvirno slovensko slikanico.
Ana Zavadlav se je v ilustratorski prostor zarisala predvsem z zanimivimi slikanicami Barbare Hanuš v večjezičnih serijah in s knjigami Irene Konc Lorenzutti, Cvetke Sokolov, Ksenije Šoster Olmer, Saše Vegri in Slavka Pregla.

Pravljica o pogumu, ki je potreben za uresničitev marsikaterega cilja in želje, je postavljena v mišji dom z mamo ilustratorko, malo mišjo sestrico, ki počiva v orehovi lupinici, in z glavno junakinjo miško, ki vstopa v svet samostojnosti in nepremagljivo hrepeni po koščku sira. Samcata in drobcena oddrobenclja v vse velikansko, z vrečico – za sir in za pogum. Na tej svoji poti sreča pajka, ki zna še manjši ždeti v najtemnejšem kotu, ptico, ki leti nepredstavljivo visoko, in netopirja, ki mu je tema dom. Vse so pogumne in vse je kdaj tudi strah, vendar nobena od njih miški poguma ne zna podariti. Podstrešje vodi iskalko tudi do sove, ki ima modrost, pravijo pa, da tudi željo po miših. Miška vse to ve, vendar je nič več ne ustavi in pogum je s tem seveda pridobljen. Od tega trenutka je vse samo še rešitev. Miška odločeno preide zapreke do shrambe, v vrečico zveže sir, za katerega je prepričana, da je pogum, in se ponosno vrne v varni dom, kjer se vsi veselijo: mama z zaključeno mišjo ilustracijo, mali mišji dojenček, ki je zapustil orehovo lupinico, in nova pogumnica, ki je sama pohrustala sir in je bila od takrat čisto zares hrabrejša. Mogoče je škoda, da sira in poguma ni znala deliti, spojni listi pa ta vidik ilustratorsko rešijo z napolnjenimi policami raznovrstnih sirov, ki morda čakajo tudi na druge, ki bi si pogum radi prislužili.

Maja Logar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.