Mastnak, Tanja: Alternativni ukrep

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Slovenska pisateljica Tanja Mastnak se v novem mladinskem romanu Alternativni ukrep ukvarja s problematiko odraščanja in drogami med mladostniki. Srednješolka Solange obiskuje tretji letnik gimnazije. Starša pričakujeta, da bo najmanj zdravnica ali pravnica, njej pa se dogaja vse kaj drugega. Seveda ji šola ne predstavlja prioritete.

S prijateljico Nino pokadi prvi »džoli«, a jo pri tem dejanju zaloti eden od profesorjev, ki sproži plaz vzgojnih ukrepov. Tudi njeno obnašanje do sošolke in uničen telefon, ne pomagata pri blaženju ukrepov. Da bi se uspela izogniti ukoru in še hujšim sankcijam, Solange sprejme alternativni ukrep, ki ji ga ponudijo. V prihodnjih mesecih bo morala obiskovati starejšo gospo Amelijo, rakovo bolnico. Gospa, ki je delala kot lutkarica, mora na vozičku preživeti tri mesece, Solange pa naj bi ji nekajkrat na teden delala družbo.

Kmalu postane ga. Amelija njena edina prijateljica. Ko se Nina odseli od doma in se preseli k svojemu novemu fantu Anteju, ki je preprodajalec drog, se vse še bolj zaplete. Nina nima nikoli časa in poleg tega vedno bolj postaja odvisnica. Ko na rojstnodnevni zabavi Nine Solange pristane na prvi fiks, se ji začne podirati svet. Kako nekdo, ki te ima rad, lahko od tebe zahteva, da postaneš kot on, da trpiš iste odvisniške more? Solange ugotovi, da je njena prijateljica Nina zares zabredla pregloboko.

S pomočjo gospe Amelije in njenega nečaka skujejo načrt kako bi pomagali Nini iz odvisnosti. Najboljša rešitev se jim zdi, da bi Nino odpeljali v komuno k Firencam, kjer bi ji lahko nudili pomoč. Ta načrt pa seveda ni enostaven. V ospredju je poleg odvisnosti še prijateljstvo, odnosi med mladostniki in starši ter učitelji. Ni lahko odraščati, ampak tudi najbolj temne plati življenja se lahko osvetlijo s pomočjo pravih ljudi.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.