Mariborska knjižnica in Evropska prestolnica kulture - Evropska pravljica - mednarodni pravljični večer za odrasle

24

maj

2012

Datum: maj 2012

Lokacija: Lutkovno gledališče Maribor

Tip prireditve: Drugo

Ciljna skupina: odrasli

Mednarodni pravljični večer za odrasle je Mariborska knjižnica organizirala 24. maja 2012 v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor. Izhajal je iz evropske pravljice in vključeval pripovedovalce, ki so nas popeljali v umetnost pripovedovanja.

 

VABILO NA PRIREDITEV.

Večer smo oblikovali z naborom vrhunskih pripovedovalcev iz Slovenije in iz drugih evropskih dežel, izbrali smo jih upoštevajoč njihovo kakovost in prepoznavnost. V tujini je umetnost pripovedovanja kot umetniška struktura ustaljena in prepoznavna praksa, ki ima že kar zgodovinsko vlogo posamezne države.

Glasba je dogodek umestila v prostor in pravljico skozi lastne pripovedi ter skozi umetnost žive pripovedovane besede izrisala v intenzivno in občuteno doživljanje. Pravljične svetove so nam odstirali tudi Maritha Nielsen iz Norveške, Tom Muir, Lawrence Tulloch, oba iz Škotske, ter priznani slovenski pripovedovalki Anja Štefan in Ana Duša.

Magičnost pravljice pa ni  izzvenela le na mariborskem večeru, ampak je začarala občinstvo v vseh partnerskih mestih ter tako evropsko pripovedovalsko dediščino ponesla širše po Sloveniji. V času simpozija so tuji pravljičarji v družbi slovenskih pripovedovali v knjižnicah na Ptuju, v Novem mestu, Slovenj Gradcu, Murski Soboti in Velenju, čez vse leto pa so se v partnerskih knjižnicah zvrstili še slovenski pripovedovalski večeri.

 

 

                

Lutkovno gledališče Maribor

Vojašniški trg 2a, 2000 Maribor

Opis lokacije...