Croos-Müller, Claudia in njena zbirka knjižic Mali učbenik preživetja

Leto izida: 2016Področje: Strokovno gradivo za otrokeCiljna skupina: otroci, mladi
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?
 
»Ali kdaj štejete ovčke? Zagotovo, če ne drugače pred spanjem. Niso samo na nebu, lahko jih najdete v nizu Malih učbenikov preživetja: Glavo gor! Le pogum! Vso srečo! Z ljubeznijo! Dobro spi! Vse v redu!, kjer nam prijazne ovčke na duhovit način predstavijo, kako z drobnimi gibi in preprostimi telesnimi vajami preprečimo slabo počutje, stres, strah ... Preberite in telovadite, mali, veliki, mladi, stari, sami ali v skupini ..., saj je "Vse v redu". Tudi Prežihovci iz totega Maribora smo telovadili skupaj z ovčkami.«, učiteljica športa Tea Mitrović iz OŠ Prežihov Voranc Maribor.
 
Claudia Croos – Műller je zdravnica, specialistka za nevrologijo, živčne bolezni in psihoterapijo. Kai Pannen je ilustrator in ustvarjalec risank. Dvojec je podpisan pod zbirko knjižic Mali učbenik preživetja, v kateri spoznamo metodo »BodytoBrain«, ki nas spodbudi, da razmišljamo o povezavi med gibanjem in našimi občutki. B2B je ena od številnih tehnik sproščanja, umirjanja, pogovarjanja s seboj, ki temelji na teoriji, da za učenje in 'telovadbo' možganov nikoli ni prepozno, saj se možgani ne nehajo učiti. Gibanje je uporabljeno kot preverjeno učinkovito sredstvo premagovanja strahu, treme ter vzpostavljanja notranjega miru. Avtorica opozori tudi na pomen dihanja, telovadbo obraznih mišic in jezika in nas vodi celo do cepetanja in valjanja po hrbtu. Mladi športniki v času osamitve pogosto še bolj brskajo po sebi, občutijo stres, negotovost, tesnobo, se sprašujejo o smislu življenja ter hrepenijo po svoji strasti – športu. Morda jim kakšna preprosta strategija olajša preživetje tega čudnega obdobja. »Moj način preživetja za vse zgoraj naštete težave je: sprehod, tek, aktivnost v naravi, takoj ali čimprej. Ura ni važna, včasih lahko tudi ob treh zjutraj. Nespečnost: brez večernih novic, kozarec toplega mleka z medom; zaspiš kot dojenček. In družba: pravi prijatelj, družina, dobri sodelavci«, meni športni pedagog Marko Fink. Te dni, ko ni družbe ob nas, pa si jo lahko najdemo tudi s pomočjo takšnih knjižic. 
 
Seznam knjižic:
 
Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.