Malej, Gašper: Rezi v zlatem

Leto izida: 2009Področje: PoezijaCiljna skupina: odrasli, starejši

Pesniška zbirka Rezi v zlatem prinaša potovalne drobce, impresije iz narave, ljubezenske in bivanjske motive. Ko se zapisujejo, se hkrati opazujejo, postopek pesnjenja je reflektiran.

Zunanja zgradba: šest ciklov pesmi in sedmi, v katerem petim pesmim v prozi sledi zaključna pesem. Velikih začetnic ni, členjenost z ločili v nekaterih pesmih ostaja, v drugih ne, odvisno od ritma in stanja lirskega subjekta.

Moto v knjigo sestavljata odlomka iz pesmi Alejandre Pizarnik in Pierluigija Capella; drugi konotira v naslovu,  korespondenco z obema pa je zaznati na več mestih.

Posebej izpostavljena je Sylvia Plath; njen citat pospremi cikel Ekscitacije, drugi so samo naslovljeni. Dve pesmi iz Ekscitacij sta pisani v prvi ženski osebi, kar lahko razumemo kot ponotranjitev pesničinega glasu ali v okviru igre vlog in razumevanja vlog.

V pesniški zbirki Otok, slutnje, poljub se pojavita izraza »scenografija« in »prizor«, drugega ne samo enkrat zasledimo tudi v tej pesniški zbirki. Mišljeno je podobje, prostor, bitja, na ozadju katerih se pesniška govorica ustvarja in izčiščuje. Medogledalni svet, v katerem se pesmi motrijo, zlivajo, prestopajo meje. Kot da bi se posamezna pritajila, zabrisala, da bi lahko polno zaživela v pesnitvi, ki diha na način impresionistične slike.

»ostajam
košček najmanjše,
komaj še predstavljive
norosti
in ne vem,
kaj
naj ti rečem.«
(Str. 89)              

Lidija Gačnik Gombač

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.