Leoni, Giulio: Mozaik smrti

Giulio Leoni, je rojen v Rimu, diplomiral je iz književnosti. Ukvarja se s poezijo in z avantgardno literaturo; ustanovil je in vodi revijo Symbola, ki je posvečena eksperimentalni poeziji.
 
Strastno se zanima za ezoteriko, književnost 12. stoletja ter avantgardno književnost 19. stoletja. Leta 2000 si je s knjigo Dante Alighieri è i deliti della medusa (Dante Alighieri in meduzini zločini ) prislužil nagrado Tedeschi in začel kariero pisca italijanskih kriminalnih romanov.

Mozaik smrti je prva knjiga trilogije, v kateri Dante Alighieri razrešuje umore. Dogaja se leta 1300 v Firencah, takrat nemirnem mestu polnem razvrata. Neke noči v neki cerkvi najdejo umorjenega slavnega izdelovalca mozaikov. Še preden je dokončal delo na cerkvenem mozaiku, je umorjen na nerazložljivo skrivnosten način. Sum pade na novoizvoljenega mestnega priorja, ki bi zaradi svoje moči razuma edini utegnil biti kos tako nenavadnemu umoru. Primer začne raziskovati Dante Alighieri, razvnet pesnik, ki bo nekega dne zaslovel s Peklom. Po sledi različnih namigov se odpravi do skupine sedmih prijateljev umorjenega mozaičarja, da bi odkril razlog, čemu so se zbrali. So se bali, da bi dokončani mozaik odkril njihovo skrivnost? Dante se spušča po krogih pekla Firenc in odkrije še eno truplo in spozna, da nedokončani mozaik skriva veliko večje skrivnosti, kot je napovedovala smrt izdelovalca mozaikov…
 
To je nekakšna zgodovinska kriminalka, napeta in polna preobratov.

Erika Vouk

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.