Leonard, Max: Rdeča laterna: zadnji kolesar na Dirki po Franciji

Leto izida: 2016Področje: Strokovno gradivo za odrasleCiljna skupina: odrasli
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami

Kaj brati, da diši po športu?
 
Rdeča laterna: zadnji kolesar na dirki po Franciji, ki jo je napisal Max Leonard, prinaša vpogled v zakonitosti kolesarske dirke, kjer noben kolesar tekme ne prične, da bi končal zadnji. Splet okoliščin in včasih tudi osebnih odločitev pripelje do tega, da en kolesar poslednji prevozi ciljno črto. Avtor knjige se je pisanja lotil raziskovalno ter je skozi članke, osebne zgodbe in pripovedovanja zgradil pogled na razvoj dirke, ki ni le dirka, ki je institut kolesarske dirke. Dotaknil se je etičnih vprašanj, sodelovanja v ekipi, vloge posameznih kolesarjev in tudi uporabe prepovedanih substanc. Zgodbe o rdeči laterni nam odkrijejo, kako je lahko kolesar hkrati zadnji na dirki in ob tem prejemnik naziva za najbolj borbenega tekmovalca, kako lahko napačna odločitev spremeni potek celotne dirke in kako je biti zadnji lahko izziv za naslednjo dirko. Skozi vrstice knjige kriči sporočilo dirke: šport je čisto nekaj drugega kot vidimo gledalci ob progi ali pred TV ekrani. Kolesarstvo in (še kakšen drug) šport nasploh je preplet dostojanstva, žrtvovanja, bolečine, naivnosti, junaštva, goljufanja, nepravičnosti, prijateljstva in predvsem prizadevanja, da ne odnehaš.
 
Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.