Leky, Mariana: Selma je sanjala o okapiju

Leto izida: 2019Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Velikokrat je govora o tem, kako opredeliti kakovostno literaturo, kar je samo po sebi vrednostna ocena. Je možno postaviti kriterije, po katerih lahko literarnemu izdelku podelimo takšen status? Knjiga nemške pisateljice Mariane Leky sodi v ta rang.  Selma je sanjala o okapiju je primer literarne mojstrovine, ki je lahko za bralca »referenčno literarno delo«, prav tako pa tudi za pišoče, ki se spoprijemajo/-mo s tem zahtevnim opravilom in nenazadnje za knjižničarje, ki »morajo« ponujati kakovostno branje.

Literarni biser Mariane Leky dokazuje, da je lahko vsako, še tako drobno ali obrobno, na videz nepomembno življenje, velika literarna zgodba. Bralec se skozi življenjske postaje literarnih junakov sprehodi kot s povečevalno lupo in od blizu pogleda njihove brazgotine, ki jih je izoblikoval čas kot najedene morske čeri. V  vrtincu zatajevanih čustev, ki jih junaki izražajo s svojimi nepredvidljivimi  dejanji, se zdijo krhki in prav zato človeški. Začetki nedokončanih pisem se nazadnje sestavijo v slikovito fresko in pod roko vešče slikarke, ki riše z besedami, zavzamejo svoj prostor na skupni sliki. Napetost, ki jo v pripovedi ustvarja neobičajna žival okapi, ki se vsake toliko pojavi v Selminih sanjah, je nevidna rdeča nit, ki se zapleta kot pajčevina okoli junakov zgodbe in jih poveže v skupno usodo in tudi usodno.

Mariane Leky karakterje oseb in tudi psa vešče izrisuje skozi njihova dejanja in odnose, kot bi gledali mojstra  med ustvarjanjem umetnine. Na vsaki naslednji strani bralec opazi še en detajl in z zanimanjem čaka, kakšen bo končni izdelek. Besedno mojstrstvo, ki bralca mestoma spravi v smeh in kot voda ustvarja plimovanje različnih odtenkov čustev, sije kot polna luna, ki ti ne dovoli zaspati. V romanu se poleg tenkočutnega prepleta človeških odnosov, ki nas silijo k premisleku o lastnih odnosih, zrcali tudi moč jezika, ki iz drobnih usod posameznikov naredi veliko literarno zgodbo, zgodbo, ki nahrani dušo. Način, kako je zapisana, pa ji daje status literarne reference in nas nagovarja, da »spustimo svet v svoje življenje«. Morda je vrednost tega romana tudi to, da nagovarja zelo širok krog bralcev in lahko za trenutek nadomesti dobro kriminalko, ljubezenski roman ali pustolovščino. Iz srca vam želim vam, da jo preberete.

Tatjana Jamnik Pocajt

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.