Vidmar, Janja in Boštjan Narat: Legenda

Leto izida: 2021Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: mladi, odrasli, starejši
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

»Včasih sem se postavil v gol kot vratar. Malo za šalo, malo zares, da bi ugotovil, kako je videti spopad z drugega zornega kota. Golman je napadalčeva zadnja prepreka, njegov najhujši nasprotnik. Nasprotnika pa moraš poznati in ga razumeti. Izplača se mu zlesti v glavo, da ob naslednjem soočenju veš, kaj pričakuje, kaj razmišlja in kaj bo storil. Če predvidiš njegove poteze, imaš večje možnosti za uspeh.« 

Odlomek iz športne biografije Legenda, ki opisuje življenjsko zgodbo Marcosa Tavaresa, najboljšega strelca v zgodovini slovenske nogometne lige in brazilske legende Nogometnega kluba Maribor, nam da občutek, da je res le nasprotnikov golman njegov največji nasportnik. A knjiga, pod katero sta podpisana Janja Vidmar in Boštjan Narat, izriše realno sliko nasprotnikov: kriminal, beda, alkohol, slava, nadutost, precenjevanje, nestrpnost,  temperament. Športna biografija, ki se bere kot kriminalka, ljubezenski roman, psihološki triler, duhovni popotnik in istočasno preživetveni vodič, prinaša pred bralca  pot, ki je uspela. A lahko bi tudi ne. Prav zaradi nasprotnikov, ki si jih lahko športnik sam postavi na pot, ko se usmeri le za milimeter stran od osnovnega cilja: uspeti. Kako, kje, kdaj uspeti, pa se lahko izriše v življenju precej drugače kot v sanjah.

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.