Laurie, Hugh: Poka puška

Hugha Laurieja bralci zvečine poznajo kot igralca, kot dr. Hausa iz priljubljene televizijske nadaljevanke Zdravnikova vest. Inteligenten, izrazitih modrih oči, ostrega pogleda, duhovit, prodoren  diagnostik, očarljiv in čudaški hkrati ter nemalokrat izredno neprijeten sogovornik, je očaral gledalce, - bralce pa s svojim prvencem  Poka puška (The Gun Seller), ki  ga predstavljamo to pot. Avtor se razen z igralstvom in pisanjem ukvarja in preživlja tudi z glasbo in režijo, privatno  pa je  strasten motorist. Kadar ne snema, živi z ženo in tremi otroki v Londonu.

Hugh Laurie, igralec, humorist, glasbenik in pisatelj, je bil rojen 11. junija 1959 v Oxfordu v Angliji. Šolal se je na Etonu, nato je na Selwyn Collegeu v Cambridgeu študiral arheologijo in antropologijo in že takrat nastopal v študentskih predstavah. Bil je član Hawks'Cluba, ekskluzivnega akademskega športnega kluba univerze v Cambridgeu, in član Leander Cluba, enega najstarejših veslaških klubov  na svetu.

Poka puška  je avtorjev  literarni prvenec. Izšel  je  leta 1996 in  takoj postal  bestseller. Knjiga je duhovit in napet triller, poln črnega in vsakršnega humorja, zabaven in dobro napisan, v romanu ni stavka, ki bi bralca ne nasmejal, kaj šele, da bi ga  dolgočasil.  Pisava  vsestransko  izobraženega pisatelja, polna navedkov in  duhovitosti, včasih začinjenih tudi s cinizmom; ne le napeta zgodba, tudi jezik pritegne bralca, odličen stil, ki se ne brani gostobesednosti, še posebej duhoviti so dialogi, ne manjka črnega humorja – skratka v knjigi  se že napoveduje lik poznejšega dr. Housa.

Pripoved je prvoosebna. Glavni junak  je  nekdanji pripadnik škotske garde Thomas Lang, tip brez dlake na jeziku. Lepo mu je teklo življenje, dokler  se pri njem ne pojavi zavaljen tip, mu omeni nekega moža po imenu Wolf,  mu pomaha s stotakom in  namigne, da se jih bi v njegovem  žepu utegnilo  znajti še tisoč, če bi omenjenemu gospodu Wolfu diskretno pomagal na oni svet. Gospod Wolf se izkaže za ameriškega poslovneža in Thomas Lang se odloči, da ga bo raje posvaril – a dober namen ni  poplačan, temveč kaznovan. Lang se zaplete v nenavadne in nevarne okoliščine v zvezi s prodajo orožja, v dogodke svetovnih razsežnosti,  zgodba se dogaja na mnogih evropskih in ameriških prizoriščih … in se optimistično konča.

Poka puška  je zanimiva zgodba, očitno dobro napisana, tekoče se bere, a se mi  zdi, da prevod ni najboljši.

Erika Vouk

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.