Laštro, Kata: Moje prvo zeleno berilo

Leto izida: 2019Področje: Strokovno gradivo za otrokeCiljna skupina: otroci

Knjigo Moje prvo zeleno berilo je napisala Kata Laštro in ilustrirala Katja Talajić. Izšla je pri založbi Narava leta 2019.

Dežela Škratovnija se razprostira po vsem planetu Zemlja. Ko škratki iz rodu zeliščarjev dopolnijo pet let, si izberejo ime po svoji najljubši rastlini in postanejo njeni varuhi. Škrat Ključar ima najraje jeglič s cvetovi, ki visijo kot ključki. Z rumenimi ključi odklepa pomladna vrata. Če bi se pomlad ob prepihu prehladila, bi ji pomagal s sirupom Šmigovec. Šmigovec, tako so jegliču rekli včasih.

Šipku pravijo tudi pasja gartroža. Najbrž zato, ker ga imajo radi psi; pozdravil naj bi pasjo steklino. Drugače pomaga pri prehladu in gripi. Zelo zdrava je  nekuhana sveža šipkove marmelada, ki jo pripravlja Škrat rdeči s stiskanjem šipkovih plodov. Drugo ime zanj je Srbeči babji zob. Babji zob zato, ker ima čepico v obliki šipkovega plodu, ki spominja na babji zob. »Rdeči babji zob!« ga včasih zbadajo pobalini. Takrat jim za vrat strese šipkove dlačice, da jih začne srbeti.

Poleg jegliča in šipka splete Kata Laštro še pravljice sedmih zdravilnih rastlin. Preostale iz zeliščne abecede pridejo na vrsto v naslednjih knjigah. Vsaka črka abecede je domiselno ozaljšana z rastlino, ki se začne na to črko – z njenim cvetom ali drugim prepoznavnim delom. Pod njo pa je poleg imena rastline še njeno starodavno ali pa domišljijsko ime, ki hudomušno predstavi rastlino.

Izvemo, da škratje rastline imenujejo v latinščini in da te skrivnostne besede zvenijo kot pesmica. Mladi škratki jih ponavljajo pred spanjem, da lažje zaspijo. Seznanimo se tudi s škratovim letom s starimi imeni mesecev. Na koncu se poigramo z ugankami.

Avtorica nas tako povabi v svet črk, branja, hkrati pa v svet narave in rastlin, njihovih zdravilnih učinkov. Spomni nas na pozabljene otroške igre, vezane na določene rastline.

Knjiga je izšla v knjižni zbirki Zelena nit. V njej se leposlovje prepleta s stroko; namenjena je otrokom, a primerna tudi za starejše bralce, ki imajo radi naravo. Uvrščena je na seznam branja za Pikino bralno značko in je del projekta Zelena pismenost.

Marinka Gombač

Komentar

Kata Laštro
16.7.2020 14:05:17
Spoštovani, hvala za vašo objavo o knjigi. Lep pozdrav iz Velenja, Kata Laštro
Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.