Kušar, Meta: Vrt

Leto izida: 2014Področje: PoezijaCiljna skupina: odrasli, starejši
Doslej me je vedno  streslo, kadar sem odkrila knjigo pesnice, na platnicah pa rože  in podobne lepote, ki si jih je zvečine omislila moška ilustratorska roka. Največji šok sem sicer doživela že pred leti na lastni »koži« svoje zbirke Anima, pa še nisem imuna.
TODA: samosvoje razkošje tega zelenila, nežnega plavila in za poljub beline, ki preplavljajo to knjigo, je vse od prvih pa do zadnjic platnic, skozi  sočno listje, korenine in sončne žarke pesničinih verzov,  eno samo živo žitje. Govorim o vsebini, ki si je prisvojila ves prostor znotraj in od zunaj.  Zbirka je prizemljena  z nežnimi črnobelimi fotografijami iz pesničinega
osebnega  arhiva in  arhiva  ter iz zbirk in arhivov  Zmaga Tanka..

Pesmi v njeni zbirki VRT so razdeljene na cikle. Na Pomladne  pesmi, Poletne pesmi, Morske pesmi, Jesenske pesmi, Zimske pesmi in na Celoletno pesem  z eno samo pesmijo Srčna črta.
Berem. Od začetka. Ker, to je zbirka, ki je rasla,  kot  spomladi  samoumevno zraste trava; kot drevo,  kot butne visoka voda, kot skozi vse leto rastejo in se zaokrožajo  letni časi, kot rastejo vetrovi iz majhnih sapic,  kot pesnica, ki od pesmi do pesmi širi krila in jih  zaobjema v  e n o.    Ne, ni idilično, razviharjeno  je  in tudi kruto. In resnično. /Cvetoča marelica se spaja z razpadanjem./ (Italijanska pesem). /Neka  čudna bitja s strašnimi sredstvi tu gospodarijo.    (Pelicon).

Poezija Mete KUŠAR je gostopisana, gostočutna, misel navidezno preskakujoča,  se vedno nasloni na celoto,  nič ne zmoti miselne poti  branja. /Pesem srka drobljivost. Delčke zloži v belo luč, obdano z lupino./(Voda). - Bereš in srkaš  iz knjige, a tudi vedeti moraš, poizvedeti,  da razumeš. Da preneseš prisotnost  poezije  nasploh, je treba biti srčen in trdnega duha, da te pesem ne použije, rani, zblodi, potisne v smrt, da ti ne zavda. Velja za pesnika in bralca. /Dam ti več, kot hočeš! Vse, kar verz dobi, izstrada./

/Vem, da te morajo spoznati po dvanajstih verzih. Če te ne, nisi pesnik. Moje srce spoznaš po štirih. / pravi pesnica v pesmi Tinta. – Odslej bom pesnico prepoznavala v roži,  na Piazza del Popolo, v Rimščicah,  v vetru, razprtem na stežaj, njen privid v slehernem hrastu, v verzu, ki je /zagotovo odrevenela strast  od prestrašenosti trda./  

Ko berem, stežka najdem nove besede za svoje misli, so že povedane. Na malone vsaki strani: Poletje je res močno./ Še vedno pozlatim vsak užitek. Stavki ne morejo brez spanja./ Nepričakovano prileti beseda v krhko budnost. /
Pa vendar: bralec, ki se bo, neobremenjen, približal njeni  poeziji, bo našel v njej skritega in neizrečenega sebe, neznanega sebi in drugim. 

Pesniška zbirka VRT  Mete KUŠAR  se bo srečala z bralcem tam, kjer je najbolj občutljiv. 

Meta KUŠAR se po svoji zbirki sprehaja z duhom, umom, dušo in s telesom. Telo? /Telo ve. /Telo ve, s kom sem, kaj se ga dotika in  kako./ Pesnica je vsepotnica in vrt je njeno vesolje.    Vidi nevideno, razbira nespoznano in  velika je njena mera védenja.

Meta KUŠAR, 1952,  je pesnica, esejistka in publicistka, rojena leta 1952  v Ljubljani. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je diplomirala  iz slovenskega jezika in književnosti. Je vsestranska kulturna delavka. Dolga leta je delala v Plečnikovi knjigarni v Ljubljani. Za  uvajanje  kulturno-umetniških programov  v knjigarne je prejela Schwentnerjevo nagrado. Od leta 1994 ima status svobodne umetnice. Sooblikuje radijske kulturno umetniške programe:  (RAI, Radio Slovenija, Radio Študent, RTV Slovenija). Je ustanoviteljica  glasbeno literarnega performansa  »Prestola poezije« (Plečnikov trg, Grad Fužine … ) Za esejistično zbirko  »Kaj je poetično ali ura ilegale« (Mladinska knjiga, Ljubljana, 2011)  je leta 2012 prejela imenitno Rožančevo nagrado. Še veliko bi lahko o njej napisali, a bodi na kratko.     

Pesniško zbirko  VRT je  izdalo KUD Sodobnost International, Ljubljana, 2014.    


Erika Vouk

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.