Kultura prehranjevanja in kulinarična dediščina na območju Maribora in okoliških krajev. Podelitev nagrade za najboljši stari kuharski recept

30

september

2021

Lokacija: Sodni stolp na Lentu

Tip prireditve: Pogovor

Ciljna skupina: mladi, odrasli, starejši, ranljive skupine

Domoznanski pomenki
Kultura prehranjevanja in kulinarična dediščina na območju Maribora in okoliških krajev
 
Četrtek, 30. septembra, ob 18. uri v Sodnem stolpu na Lentu, Pristan 8, Maribor
Slovenija ima bogato prehrambno kulturo in kulinarično dediščino, ki se v vsej svoji pestrosti izraža s krajevnimi posebnostmi. O tem, kako so nekoč pripravljali hrano, kakšno posodo so uporabljali, kaj so jedli, katere kuharske recepte so si predajali iz roda v rod in kako to dediščino ohranjamo, so se pogovarjale dr. Maja Godina Golija, Milena Antonić in Urška Šobak. Pogovor, s katerim smo se pridružili Dnevom evropske kulturne dediščine 2021, je vodila dr. Jerneja Ferlež.
 
Na dogodku smo s podelitvijo nagrad zaključili natečaj za najboljši stari kuharski recept, ki smo ga pod naslovom »Brez krompirja ni kosila« pripravili v Mariborski knjižnici in je potekal od 17. maja do 31. julija 2021. Recepte smo preizkusili, strokovna komisija v sestavi dr. Maja Godina Golija, Nataša Konec in Urška Šobak je med njimi izbrala najboljše tri
Recepti bodo objavljeni na portalu Kamra (www.kamra.si).