Kreslehner, Gabi: Nik odide

Leto izida: 2022Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Vprašanje medvrstniškega nasilja, ustrahovanja, poniževanja je tema mladinskega romana pisateljice Gabi Kreslehner. Glavni junak je petnajstletni Nik, ki se po nekajletnem življenju z mamo v Angliji vrne v domači kraj. V šoli pa ga skupina štirih sošolcev, treh fantov in dekleta, vzame na piko.

Ker se Nik ne brani in mirno prenaša vsa ustrahovanja in sramotitve, se nasilje stopnjuje. Ko učitelj zadolži Nika, da bo pri matematiki pomagal Mili, ki je del skupine, se zgodba zaplete. Niku je Mila všeč, zato sproži še dodatno zamero in ljubosumje pri Zacu, ki je vodja nasilnežev.

Zgodbo spoznavamo skozi zaslišanja udeleženih s strani učiteljev. Posebej je v ospredju Sara, sošolka, ki pozna Nika že od malega, vendar se nikoli ne postavi zanj. Odraščanje ni lahko, ko pa živiš v strahu, je lahko vse dodatno še težje. Nepravilni odziv odraslih je tudi dodaten vidik zgodbe. Zakaj Nik odide in kaj točno se mu zgodi boste izvedeli, če boste roman prebrali.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.