Kraan, Hanna: Čavknjena čarovnica spet razsaja

Leto izida: 2011Področje: Leposlovje do 9. leta - CCiljna skupina: otroci

Hanna Kraan, nizozemska mladinska pisateljica, je v 90-ih letih zaslovela s serijo knjig o čavknjeni čarovnici, za katero je prejela vrsto mednarodnih nagrad.

V slovenščini so mladi bralci čarovnico Čavko spoznali že leta 1998, ko je Zgodbe o čavknjeni čarovnici, prvo iz serije petih knjig, prevedel Milan Dekleva. Več kot desetletje kasneje smo v prevodu Mateje Seliškar Kenda dobili še drugi del, ki nosi naslov Čavknjena čarovnica spet razsaja.

Življenje v gozdu bi lahko bilo prav prijetno in spokojno, če ne bi v njem prebivala tudi Čavka, sitna in nataknjena čarovnica, ki pogosto nori in divja po gozdu in kriči kot jesihar. Počne vse mogoče grdobije, spravlja se na živali in jim s čarovnijo spreminja obliko in barvo. Veverico začara v  borov češarek, ježu zavozla bodice v pentlje, polže spremeni v šibe, staro kroto pa v krtino. Živali se je zaradi tega seveda zelo bojijo in če je le mogoče, se je izogibajo v velikem loku. Toda, če se zgodi, da Čavke dolgo ni na spregled, jo začnejo pogrešati in se spraševati, kaj je z njo narobe in ali je morda zbolela, saj si življenja brez njenega rogoviljenja enostavno ne morejo predstavljati. Gozd se jim naenkrat zazdi precej dolgočasen in enoličen.

Kratke zgodbice o čarovnici Čavki, zajcu, ježu, sovi in ostalih prebivalcih gozda, nam z veliko mero duhovitosti prikažejo njihove medosebne relacije, medsebojno soodvisnost in vzajemno potrebo po obstoju drugega.

Lea Hedl

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.