Kolmančič, Petra: Tretja oseba dvojine

Leto izida: 2017Področje: PoezijaCiljna skupina: odrasli, starejši

V Tretji osebi dvojine Petra Kolmančič secira ženski in moški princip, materinskost, ljubezenski in seksualni odnos, bivanje v času in zunaj njega. Pri tem je precizna in neizprosna; tematiko naskakuje z vseh strani, spreminja glediščne točke, samonanašalnost izmenjuje s potujevanjem govora, pomnoževanje z raztapljanjem subjektke, nista ji tuji ironija in karnevalizacija.

V veliki meri gre za uporabo pripovednih postopkov, ki pa se tako sprepletajo, križajo in spodbijajo, da v kombinaciji z bogatim iracionalnim  podobjem ustvarjajo lirične učinke. Orodje izrekanja je filozofsko, sociološko, tudi politično, a predrugačeno na način, kot si ga je prisvojila ali udomačila duša, ki tako pozorno motri stvari tega sveta, da postanejo prozorne.

Pesmi so energetsko polne in močno nagovorljive. V procesu branja postaneš del razvejane, že čisto polifone pesemske strukture, ki te terja in jemlje do te mere, da se začneš opredeljevati in uriti v zavedanju, da pesniško ni samo zasebno in osebno, ampak zmeraj tudi družbeno in politično.

Nevtralnih pozicij ni, pesniški zapis je strasten in eruptiven. Na koncih pesmi praviloma pride do stišanja, pomiritve, obrzdanja, kar je dejanje velike pesniške samodiscipline, milosti in miline.   Lidija Gačnik Gombač

DANO STANJE

Nekaj živega, nekaj ubitega
sanja z mano, z menoj spi.

Nisem prva, nisem zadnja.
To sodi zraven.

Eno udejanja drugo.
Ne upiram se danemu stanju.

A včasih se zbudim z občutkom,
da se bo nekoč

na mojem mestu namesto mene
zbudila neka druga petrakolmančič,

jaz pa se bom istočasno
zbudila nekje povsem drugje.

Nisem prva, nisem zadnja.
To sodi zraven.

(Str. 23)

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.