Kokalj, Tatjana: V deželi pogumnih princes

Leto izida: 2008Področje: Leposlovje od 10. do 12. leta - PCiljna skupina: otroci, mladi
Trinajstletna Ajša nenadoma izve, da se bo z očetom in materjo preselila za pol leta v okolico Birminghama. Upre se jima: ni ji všeč, da sta se za Anglijo odločila brez nje, rada bi končala osmi razred v Sloveniji, zaljubljena je. Na njeno stran se postavi babica, zato se od doma odpravi šele čez tri mesece. Njen pogum je postavljen pod vprašaj, ko ostane na letališču sama, prilagodljivost pa, ko se čez eno uro pojavi varuška, ki sta ji jo zaradi prezaposlenosti poiskala starša. Spoprijatelji se z njo, skupaj preživljata dneve in se odpravita na nekajdnevni potep po Jezerski pokrajini. Varuška ima literarno žilico in dobro pozna literaturo, zato ji odkriva kraje skozi oči literarnih junakinj in njihovih avtorjev. Kmalu po njuni vrnitvi je pred Ajšo novo potovanje: z očetom in materjo se odpravi na jug Anglije.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
V svojih mladinskih romanih Tatjana Kokalj začenja dogajalni tok s posebno situacijo, v katero so vrženi njeni junaki - v Deželi pogumnih princes je to selitev - potem pa beleži njihove odzive. V Ajšinem primeru postavi v ospredje njen upor, ki je argumentiran prvoosebno in v tretji osebi, kar omogoča romaneskna gradnja z izmenjavanjem prvoosebnih in tretjeosebnih poglavij. S tem bolj prihaja do izraza različnost pogledov na isto stvar, Ajšina prizadetost in bolj distanciran pripovedovalkin pogled. Na tak način je predstavljen njen odnos s starši in starimi starši, pa tudi odziv na varuškino osebno zgodbo. Roman je zanimiv tudi v jezikovnem smislu: Ajšin govor je grajen na aktualizaciji fraz, kar včasih vzbuja humorne učinke.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na tapetah Ajšine angleške sobice je bil odtisnjen »droben cvetlični vzorec kot na kakšni starinski pižami« in take so tudi platnice te knjige; z drobnimi cvetlicami pa so sprepleteni tudi kolaži, ki sicer upodabljajo dogajalne motive. Tako je knjiga prijetna tudi zaradi oblikovalskega in ilustratorskega deleža. Avtorici kolažev in ilustracij sta Anja Kokalj in Sanja Janša.
 
 
 
 
 
 
 
Lidija Gačnik Gombač

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.