Darja Kocjan Ačko je strokovnjakinja za vse vrste poljščin in njihovo pridelavo, predavateljica na Biotehnični fakulteti ter avtorica številnih knjig in priročnikov s področja ekološkega kmetovanja in pridelkov. Za sprostitev se ukvarja s fotografijo in slikanjem na platno; meni, da je potrebno znanost in umetnost povezati ter združiti.
1999. leta je objavila Pozabljene poljščine, tako da je knjiga, ki je letos izšla pri založbi Kmečki glas njena naslednica s podobno tematiko, vendar podatkovno in slikovno bogatejša.
V njej avtorica poljudno obravnava poljščine in nam na začetku pojasni, da so nekoč prezrte rastline (pira, oves, rž, kvinoja, gorjušica, kloščevec, sladkorni trs, bombaževec itd.) postale spet aktualne. V skrbi za dobro počutje in zdravje nas vedno več uporabnikov zanima, kako in kje je hrana pridelana. Za uspešno pridelovanje zdravih in koristnih poljščin, moramo dobro poznati njihove biološke in agrotehnične lastnosti. Že na začetku priročnika nas avtorica pouči o lastnostih in nastanku pridelka oz. navaja matematični izraz, ki ponazarja funkcijsko odvisnost in povezavo med dejavniki pridelave.
Pridelek = genotip + okolje + tehnologija
Sledi podroben opis vseh tipov poljščin z značilnostmi rastlin, njihovim izvorom, rodnim območjem, načinom pridelave, sajenjem, spravilom, skladiščenjem, uporabnimi lastnostmi in poglavje o njivskem kolobarjenju. V knjigi spoznamo:
žita (pšenica, pira, rž, tritikala, ječmen, oves, proso, koruza, sirek, riž),
nežita (ajda, kvinoja),
oljnice (soja, sončnica, oljna ogrščica, gorjušica, buča, mak, sezam, arašid, kloščevec),
oljnice in predivnice (lan, konoplja, bombaževec, druge tropske predivnice),
gomoljevke in korenovke (krompir, krompirju podobne poljščine, sladkorna pesa, sladkorni trs),
medovita rastlina (facelija),
posebne poljščine (zdravilne in aromatične rastline, tobakovec in hmelj). Za lažjo predstavo fizičnega videza rastlin je knjiga opremljena z barvnimi fotografijami (veliko jih je prispevala avtorica) ter grafično poudarjenimi zanimivostmi.
Poljščine so pomembne pri ohranjanju tradicionalne kuhinje. Tako najdemo v priročniku tudi zanimive recepte in ideje za pripravo novih in pozabljenih jedi.
Knjigo priporočam začetnikom in izkušenim pridelovalcem.