Karlovšek, Igor: Preživetje

Leto izida: 2018Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi, odrasli
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

 »Ta uvod, ta opis Simonovega potovanja na tekme, življenje v kombiju, uh, točno tako je bilo. To me je kar »vrglo« nazaj v spomine.« Tako se je na knjigo odzvala mag. Katja Koren Miklavc, nekdanja alpska smučarka z bronom iz Lillehammerja, ob nagovoru mladih na dogodku #športajmoinberimo leta 2019 v Mariboru.

Knjiga Preživetje je od izida naprej deležna pozornosti, a njena aktualnost pri mladih športnikih in športnicah ne poteče. Glavni junak, šestnajsletni Simon, se preizprašuje, kaj mu šport pomeni, kaj pomeni biti najboljši in zakaj ne vztrajati na športni poti, če to ni pot najboljših in najvišjih dosežkov. Raziskuje svojo identiteto in se sooča z iskanjem odgovorov na vprašanja, kako po nesrečnem dogodku osmisliti svojo nadaljno pot,  kako preneseti vse, kar je pridobil v športu, na druga polja življenja in tako preživeti.  V ozadnju njegovih misli in dejanj je iskanje odgovora na eno temeljnih vprašanj odraščanja: kako se postaviti zase tudi v odnosu, ki ga morda najbolj oblikuje in zaznamuje, v odnosu oče sin in športnik trener pa tudi položaj kot novinec v razredu. Pri tem se odpirajo teme, ki kar kličejo po pogovoru: zaupanje vase, upor avtoriteti, težnja po najboljšem in popolnem pri doseganju športnih rezultatov, zaupanje v svet odraslih, prepletenost družinske in športne poti, identificiranje s športnimi uspehi, identiteta mladostnika, ko preneha z aktivnimi treningi smučanja. Ob soočanju z nerealno željo očeta, da bi glavi junak kljub poškodbi nadaljeval pot vrhunskega športnika, se le-ta odloči dokazati vsem, predvsem pa sebi, da zmore sam poskrbeti zase tudi v ekstremnih pogojih in si postavi drzen cilj.  Uresničevanje cilja, torej preživeti v gozdu le z najnujnejšimi pripomočki, se sprevrže v pravo kriminalko.

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.