Karlovšek, Igor: Peta osebna

Leto izida: 2019Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

»Konec pomilovanja.
Kar je, je.
Realu bo še žal, če ga izpusti iz rok.
Nič več hitenja. Počasi. Vse se bo postavilo na svoje mesto. Trudil se bo, da bo vsak dan vadil. Če bo koža na izmetni roki napeta, bo treba delati dolge, dolge ure vsak dan. Naučil se bo, da opečena koža vleče in ni tako elastična kot nepoškodovana. A bo zmogel. Osemindevetdeset od stotih metov. Ne bo se zadovoljil z manj.«

Roman Peta osebna izpod tipk nagrajenega mladinskega pisatelja Igorja Karlovška nas pelje v svet mladega nadarjenega košarkarja Domna, ki se ravno pred izbruhom pandemije preseli iz mesta v malo vasico, mamin rodni kraj.  V šoli si deli klop s sošolko Ano, in kmalu ugotovita, da sta imeli tudi njuni mami skupno zgodovino. Bo to vplivalo tudi nanju?

V Domnovem življenju je polno skrivnosti, ki jih z vso težo nosita s seboj oče in mama., Novo okolje  ga privlači, a hkrati čuti, da je v majhnem kraju veliko njemu neznanih povezav. A prvo in glavno mesto ima zanj košarka - kot perspektiven mlad športnik si želi uspešno športno kariero. Še naprej tekmuje s staro ekipo in upa, da ga bodo odkrili iskalci talentov ter mu omogočili treniranje košarke v tujini. Morda lahko tako reši družinske finančne težave … Roman je zgodba o odraščanju, prvih zaljubljenostih, družinskih skrivnostih, odgovornosti, sanjah in iskanju odgovorov na vprašanje, kako sprejeti nekaj, kar športno pot mladostnika postavi v težje in drugačne okvire. Knjigo je za nas prebrala Ana Dolinšek, bibliotekarka Mariborske knjižnice.

Kaj pomeni peta osebna v košarki, športnikom ni potrebno razlagati. V življenju? Tudi v življenju jo poznamo.

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.