Karlovšek, Igor: Ognjeno pleme. [4], Velika bitka

Leto izida: 2021Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

V četrtem delu Ognjenega plemena se približuje velika bitka med Slovani in Obri na eni strani, ter Bizantinci pod vodstvom Mavricija na drugi strani. Še pred to veliko bitko se Ognjen pripravlja na boj  proti Vladimirjevi  vojski, čeprav se zaveda, da je boj proti bratu najslabše za Slovane. Z ukano Ognjen le prevzame poveljevanje Vladimirjeve vojske.

Ajda, Mila s sinom Samom in  Plamen zapustijo Solun ter se podajo na potovanje proti severu. Dvojčka Vuk in Vlad, skupaj z Asurianom, še vedno rešujejo Ahmetaja iz zasute votline, kar jim, končno in po veliko naporih tudi uspe. Zanimivo je snidenje dvojčkov Vuka in Vlada z babico Rado in Bogomilom, ki sta zbežala po uboju oberskega poveljnika, kjer sta bila ujetnika. Ker ju Obri lovijo, je sedaj naloga Ahmetaja, da privede otroke domov znova težja in bolj zapletena.

Dekleti in Plamen se na poti na sever pridružijo trgovski karavani. Ker trgovci pijejo vodo iz okuženega vodnjaka, se med karavano razširi bolezen. Ajda pa ne more drugače, kot da jim pomaga. S tem seveda ogrozi sebe in sestro, Plamen pa med nalogo, da mora prinesti čisto vodo, sreča svoja brata.

Končno se vsi otroci zopet združijo. Vedno pa nad njimi visi grožnja, tokrat s strani prebivalcev, ki jim zaradi bolezni nočejo pomagati, nato Obrov, ki želijo pokončati Rado in Bogomila zaradi uboja poveljnika ter seveda še največja grožnja, ki jo predstavljajo bizantinski vojaki na katerih ozemlju so.

Ko se med bizantinskimi vrstami zgodi prvi državni udar v zgodovini Bizanca, se seveda stvari zapletejo. Na Mavricijevo mesto se povzpne Fokas in je oklican za novega bizantinskega cesarja. Kako bo to vplivalo na naše junake, bomo izvedeli v naslednjem, zadnjem delu.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.