Mlakar Črnič, Ida: Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje do 9. leta - CCiljna skupina: otroci

#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami

Kaj brati, da diši po športu?

Knjiga Ide Mlakar Črnič Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib z ilustracijami Kristine Krhin sodi v zbirko dogodivščin dveh prijateljev. Bibi in Gusti se nekega dne odpravita na izlet na strm hrib. Bibi je zagnana in odločena, da bo dosegla vrh, veseli se, kako bo tam zavriskala in se vrnila v dolino. Temu sama reče odpujslanstvo. Gusti pa v vzponu ne vidi posebnega smisla in še manj užitka, zato najde vrsto izgovorov.

Bibi je najprej jezna, ker ne bo dosegla  vrha, a se odloči ugoditi prijateljevi ideji in  se raje odpravita na pohod okrog hriba. Skupaj ugotovita, da če hodiš počasneje, opaziš več podrobnosti in jih bolj doživiš. Pa tudi, da je hrib lahko lep z vseh strani. 

Zgodba je polna zanimivih besed, skovank, kot npr. odpujslanstvo, navzgorščnjica, navzdoljšnjica

Namigi ob branju knjige: pogovorimo se, kakšni so primerni pohodni čevlji, ali je košara res najprimernejša izbira za malico na pohodu, kakšne izgovore  si lahko izmislimo, če se želimo izogniti nečemu, ali znamo upoštevati želje drugega …

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti Mariborska knjižnica, in Nives Markun PuhanZavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.