Bauer, Jana: Kako objeti ježa

Leto izida: 2021Področje: Leposlovje do 9. leta - CCiljna skupina: otroci, mladi
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

Nagrajena slikanica pisateljice Jane Bauer in ilustratorja Petra Škerla odpira pot mladim in odraslim k preizpraševanju:

  • O predsodkih: če samo pomislimo na ježa, pomislimo na bodice in smo prepričani, da se ga ne da objeti. Pa je res tako? Pogosto se izkaže, da so stvari drugačne, kot smo si jih predstavljali.
  • O izgovorih, ki si jih izmišljamo, ko se želimo izogniti nečemu, kar nam ni všeč, nam ni prijetno ali pa nam ni znano.
  • O vlogi in pomenu 'živih' objemov, ki jih ne more nadomestiti noben, še tako dodelan stroj ali robot.
  • O prijateljstvu in tem, kaj pomeni biti pravi prijatelj.
  • O tem, da smo pri iskanju rešitev velikokrat neuspešni. Vztrajnost je ključna lastnost, ki nam lahko pomaga poiskati najboljšo možnost.
  • O tem, da če nečesa ne poskusimo, ne moremo vedeti, kakšno je v resnici.
  • O tem, kako pomembno je, da se najde nekdo, ki si prvi upa tvegati. Temu radi sledijo tudi tisti, ki si niso upali narediti prvega koraka. In o tem, da obupanemu prijatelju najbolj pomagajo odločne in spodbudne besede ter naše sodelovanje pri iskanju rešitev. 
Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.