Kaj smo brali v letu 2009 - Romani - Napeto, srhljivo, neverjetno

Leto izida: 2009Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Napeto, srhljivo. neverjetno

Chabon, Michael: Židovski policijski sindikat (založba Mladinska knjiga, zbirka Roman)
V židovski skupnosti na Aljaski je umorjen na prvi pogled nepomemben in neškodljiv šahist. Umor preiskuje detektiv, ki ga je krepko načela življenjska kriza. Po ponesrečeni nosečnosti se z ženo ločita, pred kratkim mu je v avtomobilski nesreči umrla sestra, zdaj pa njegova bivša žena po napredovanju v službi postane tudi njegova nadrejena. Roman je žanrsko označen kot noir kriminalka, vendar zelo presega te okvirje. Do potankosti je prikazano funkcioniranje enklave židovskih priseljencev, večinoma evropskih beguncev pred nacizmom in njihovih potomcev.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: Židje, Aljaska, policisti, umori, v leposlovju

Battles Brett: Čistilec (založba Anu Elara)
Jonathan Quinn je po poklicu čistilec in sicer v smislu, da odstranjuje trupla in po potrebi prizorišča skrivnih operacij očisti morebitnih dokazov. Njegova nova naloga je na prvi pogled preprosta: raziskati mora sumljiv požar, v katerem je umrl turist. Hitro ugotovi, da požar ni bil nesreča, da žrtev ni bil turist in da je bilo truplo podtaknjeno v opozorilo. Vsa ta spoznanja ga uvrstijo na listo za odstrel.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: tajne organizacije, umori, v leposlovju

Battles Brett: Prevaran (založba Anu Elara)
Glavni junak je agent-čistilec, ki briše sledove s prizorišč zločinov in smo ga spoznali že v avtorjevem prvencu Čistilec. Tokrat naleti na truplo, ki ga pozna. Gre za njegovega prijatelja, kateri mu je v preteklosti rešil življenje. Ugotovitev, kdo ga je dal ubiti, pa ni edina naloga, ki ga čaka.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: tajne organizacije, umori, v leposlovju

Cain, James Mallahan: Dvojno zavarovanje (založba UMco, zbirka Suspenz)
Ameriški pisatelj in novinar je avtor noir klasik, kot sta poleg naslovne tudi Poštar zvoni vedno dvakrat in Mildred Pierce in so po njih bili posneti tudi odmevni filmi. Glavni antijunak je zavarovalniški agent, ki spozna zapeljivo ženo enega od svojih zavarovancev, z njo pa tudi njen načrt, kako se znebiti moža in dobiti denar od življenjskega zavarovanja. Ker zavarovalnica ob primeru smrti v železniški nesreči izplača dvojno zavarovalnino, je potrebno smrt ustrezno prikazati. Kratek, a zelo učinkovit prikaz mračnega umora v ljubezenskem trikotniku. Čas je kot po navadi pri Cainu obdobje gospodarske krize v 30. letih 20. stoletja in zarotnika cainovsko pogubita drug drugega.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: življenjsko zavarovanje, umori, zakonska zveza, prevare, v leposlovju

Coper, Glen: Knjižnica mrtvih (založba Anu Elara)
V New Yorku se pripeti serija umorov, ki jih je verjetno zagrešil isti storilec. Primer je zaupan agentu FBI, ki je nekoč veliko obetal in bil eden najbolj sposobnih preiskovalcev serijskih umorov, zdaj pa je zapit, s propadlim osebnim življenjem in v konfliktih s sodelavci ter je do preiskave prišel le zaradi kadrovske stiske. Vsak umorjenec pred smrtjo prejme dopisnico, na kateri je narisana majhna krsta. Mediji so morilca imenovali Rablja sodnega dne. Primer začne kazati svoje povezave s preteklostjo, ko se v davnem 8. stoletju sedmemu sinu rodi sedmi sin, za katerega prerokba govori, da je hudičevega porekla.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: umori, policijski postopki, policijske preiskave, prerokbe, hudič, v leposlovju

Cussler, Clive: Trojanska odiseja (založba Učila)
Junak Cusslerjevih pustolovskih romanov Dirk Pitt si še ni popolnoma opomogel od šoka ob spoznanju, da ima dva že odrasla otroka, dvojčka, ki sta po njem podedovala ljubezen do morja. Z morjem sta povezana tudi preko svojih poklicev in pravkar proučujeta strupeno rjavo plimo, ki onesnažuje obale Nikaragve. Ob tem odkrijeta antični artefakt, ki bi lahko popolnoma spremenil dosedanji pogled na trojansko vojno, z očetovo pomočjo pa tudi onesnaževalca. S skupnimi močmi skušajo preprečiti svetovno katastrofo. 
Na polici ga najdemo: pustolovski romani
Ključne besede: Trojanska vojna, morska biologija, morje, onesnaževalci, onesnaževanje okolja

Dahl, Arne: Zla kri (Prešernova družba, zbirka Za lahko noč)
Švedskega pisca kriminalk poznamo že po njegovem delu Evropski blues. V tokratni zgodbi se na letalu, ki naj bi pravkar vzletelo, nahaja serijski morilec. Policija je o tem obveščena, ob iskanju morilskega potnika pa se istočasno razrešuje tudi uganka izpred dvajsetih let, ko se je v ZDA zgodila serija okrutnih umorov, ki so spominjali na metode specialcev v vietnamski vojni.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani

Dick, Philip K.: Marsovski časovni zdrs (Založniški atelje Blodnjak)
Znanstvenofantastična klasika iz 1964 o človeški koloniji na Marsu.
Na polici ga najdemo: znanstvena fantastika
Ključne besede: Mars, v leposlovju

Faulks, Sebastian: Ni časa za smrt (založba Mladinska knjiga, zbirka Krimi)
Avtor nadaljuje delo Iana Fleminga, torej se na literarno sceno vrača James Bond, tokrat spet v obdobje hladne vojne. Roman je v svetu z ustreznim pompom izšel  leta 2008 ob Flemingovi 100 obletnici.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: James Bond (literarni junak), vohunstvo, tajni agenti, hladna vojna, v leposlovju

Ken, Follet: Noč nad vodo (Prešernova družba, zbirka Za lahko noč)
Druga svetovna vojna se je pravkar začela in ljudje panično bežijo iz Evrope. Ujamejo prostor na luksuznem letalu za New York, ki predstavlja prvo letalsko progo med ZDA in Evropo in jo je Pan American odprl pred nekaj tedni. Sedaj pa to letalo s svojo pisano druščino potnikov, od katerih imajo mnogi skrite namene, postane prizorišče napetega kriminalnega dogajanja. Follet ima nedvomno svoj klub oboževalcev, ki komaj čakajo na izid njegovih knjig s prepletom vojne, ljubezni in kriminala.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: druga svetovna vojna, letala, v leposlovju

Gibbins, David: Poslednji evangelij (založba Učila)
Nova pustolovščina avtorja uspešnic Atlantida in Križarjevo zlato. Glavni junak je arheolog, ki v razvalinah Herkulaneuma najde davno izgubljene papirusne zvitke, v katerih se nahaja ključ do dvatisočletne skrivnosti, zakopane v osrčju Jeruzalema. Seveda se spet vmeša skrivna organizacija, ki skuša preprečiti razkritje skrivnosti, zaradi česar se arheolog in njegovi prijatelji znajdejo v smrtni nevarnosti.
Na polici ga najdemo: zgodovinski romani
Ključne besede: antikvitete, starine, krščanstvo, relikvije, zarote, skrivne lože

Greenwood, Kerry: Prevarane slasti (založba Miš, zbirka Dnevno sveže)
Avtorica je nagrajena avstralska pisateljica kriminalnih romanov. Slog, v katerem je zapisan roman, je svež, kot so sveži kruh in pecivo, ki jih v svoji pekarni z veseljem in ljubeznijo peče glavna junakinja. Tehta okoli sto kg in ne čuti nobene potrebe po dieti. Svojemu dragemu se zdi lepa in drugo je nepomembno. A nad to zadovoljno življenje se začno zgrinjati temni oblaki. Najprej se v isti ulici pojavi konkurenčna pekarna s tričetrt manj kvalitetno ponudbo in pol nižjimi cenami, nato se začnejo vrstiti nenavadni primeri čudnih neozdravljivih norosti, ko ljudje panično vreščijo po ulici. Za piko na i njenega dragega obišče, se pri njem naseli in se do njega prav lastniško obnaša njegova dolgonoga znanka iz preteklosti. Torej je čas, da se naša pekovka spremeni v detektivko. 
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: pekarstvo, hrana, kuharski recepti, zastrupitve, druga svetovna vojna, Grki, v leposlovju

Hall, Stephen: Zapisi iz žrela (založba Sanje)
Roman je proizvod genialnega uma, ki pripada britanskemu pisatelju in diplomiranemu likovnemu umetniku z letnica rojstva 1975. Za ta svoj prvenec je avtor že dobil pomembne nagrade. Glavni junak se nekega dne sunkovito prebudi iz nočne more, v kateri se utaplja, neznana sila pa ga vleče v globine. Zgrožen ugotovi, da ne ve, kdo in kje je. Psihiatrinja ga seznani, da je žrtev izgube spomina, ki se mu ciklično ponavlja že tri leta kot posledica šoka po nesrečni smrti partnerke na počitnicah v Grčiji. Ko pa doma najde čudna pisma s podpisanim svojim  imenom in priimkom ter pridevnikom prvi, spozna, da so to napotki njega samega, ki jih je sebi napisal pred  zadnjo amnezijo, da se bo znal orientirati, ko ga bo izguba spomina spet doletela. Razodene se mu, da je tarča neusmiljenega zasledovanja morskega psa, vendar takšnega posebne vrste, ki živi v človeškem umu in se z njim tudi hrani, in prav ta stvor je tisti, ki žre njegove spomine. Lov za odgovori in obenem beg pred morskim psom ga zapelje v fantastično pustolovščino, na potovanje v neskončen ocean človeške psihe.
Na polici ga najdemo: domišljijska proza
Ključne besede: psihične bolezni, ljubezenski partnerji, smrt, psihične travme, amnezija, spomin, poriomanija, prisilno beganje

Hobb, Robin: Dinastija Videc (založba Gnostica)
V letu 2009 sta izšla prva dva dela trilogije o dinastiji Videc z naslovoma Morilčev vajenec in Kraljevi morilec. V to mogočno kraljevsko rodbino se nekega dne rodi nezakonski otrok, deček z nenavadnimi lastnostmi, a neljubljen in osamljen. Kljub njegovi starodavni sposobnosti čutenja z živalmi ga pošljejo v uk h kraljevemu rablju. Sicer pa tudi kraljestvu grozijo težki časi. Od zunaj ga napadajo kruti plenilci, od znotraj pa spletke in boj za oblast. Seveda ni potrebno dolgo ugibati, kdo bo rešitelj.
Na polici ga najdemo: domišljijska proza
Ključne besede: fantastična bitja, v leposlovju

Laurie, Hugh: Poka puška (založba Vale Novak)
Upokojen vojaški oficir nekako živi iz dneva v dan, glavni interes pa ohranja za pitje viskija in svoj motor. Ko mu nekega dne ponudijo precej denarja za umor ameriškega poslovneža, se ob moralnem preblisku odloči, da bo potencialno žrtev raje posvaril, kot pa ubil. S tem ko poskuša biti good guy, se zaplete v zaroto, v katero so vpleteni tako CIA, britansko Ministrstvo za obrambo, arabski trgovci z orožjem in teroristi kot tudi fatalne lepotice.
Uspešen literarni izlet britanskega filmskega igralca.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani

Lindsay, Jeff: Dexterjeve mračne sanje (založba Didakta, zbirka Nož, kri, vrv, strup)
 Dexter , ki ga že poznamo iz priljubljene televizijske nadaljevanke, je  forenzični strokovnjak, zaposlen pri miamijski policiji. Čeprav  živi povsem urejeno življenje in ima dobre odnose z ljudmi, je njegov psihološki profil daleč od normalnega. Obvladuje ga namreč močna potreba po ubijanju. Je serijski morilec, ki pa za razliko od ostalih njemu podobnih psihopatov ubija samo tiste, ki si to zaslužijo. Tako ga je zdresiral njegov posvojitelj, policist, ki je v njem že v otroških letih zaznal mračna nagnjenja.
Knjiga je prevod prve knjige serije o Dexterju.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: serijski morilci, Miami, umori, policijski postopki,  forenziki, Dexter Morgan (literarni junak), v leposlovju

Martin, Esteban in Carranza, Andreu: Gaudijev ključ (založba Učila)
Spet ena posebnih žanrskih kriminalk, specializiranih za odkrivanje tisočletnih skrivnosti. Tokrat je dogajanje postavljeno v Barcelono v začetku 20. stoletja, ko mračne sile nadzorujejo razvoj mesta. Skrivna loža Vitezi morije varuje skrivnost starodavne prerokbe, katero sam arhitekt Antonio Gaudi skrije v središče svojega dela, ključ pa zavije v številne uganke. Stoletje kasneje nastopi čas uresničitve prerokbe, rešitev skrivnosti pa se znajde v rokah potomke enega od zadnjih vitezov varuhov.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: Barcelona, arhitektura, Antonio Gaudi, skrivne lože, zarote, prerokbe

Mccarthy; Cormac: Ni dežela za starce (založba Modrijan)
Zgodba je znana iz odmevnega filma, ki je zvesto sledil literarni predlogi. Teksaški fizični delavec se znajde na mestu pokola preprodajalcev drog in med trupli naleti tudi na kovček, poln denarja. Ko si ga prilasti, se s tem seveda ne strinjajo njegovi lastniki in za njim pošljejo poklicnega morilca, ki je psihopat od nog do glave.
Ameriški pisatelj je prvi literarni uspeh dosegel s kratkimi zgodbami, za roman Vsi ti lepi konji, ki je prav tako ekraniziran, pa je prejel ameriško državno nagrado za književnost. Od takrat so nagrade sledile: za Cesto 2007 Pulitzerjevo nagrado, Ni dežela za starce je doživela oskarjevsko filmsko adaptacijo, revija Time pa je njegov še nepreveden Krvavi poldnevnik razglasila za enega najboljših 100 romanov v angleškem jeziku v zadnjih 100 letih.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: serijski morilci, Združene države Amerike, Teksas, v leposlovju

Mead, Richelle: Vampirska akademija (založba Mladinska knjiga)
Vsi vampirji niso enaki. Poleg  krvoločnih, nevarnih in nesmrtnih strigojev obstaja še posebna vrsta Morojev. Ti so umrljivi in za prehranjevanje ne uporabljajo lova, ampak prostovoljne človeške hranilce, ki so v zameno za ugoden način življenja pripravljeni nastavljati svoje vratove. Obstaja pa še posebna vrsta polljudi in polvampirjev, imenovana dampirji. Iz njihovih vrst so rekrutirani posebni varuhi, ki bdijo nad moroji in jih varujejo pred različnimi nevarnostmi, tako s strani strigojev kot tudi ljudi. V prvem delu spoznamo glavno junakinjo dampirko, bodočo varuhinjo, in njeno prijateljico, morojsko princeso. Najstniško obarvan roman o vampirjih in začetnik nove serije.
Na polici ga najdemo: domišljijska proza
Ključne besede: vampirji, fantastična bitja, v leposlovju

Nesbo, Jon: Taščica (založba Didakta, zbirka Kri, nož, vrv, strup)
Roman je dobil nagrado za najboljšo norveško kriminalko. V njej se prvič pojavi lik policijskega inšpektorja Harryja Hola, osamljenega, k alkoholizmu nagnjenega verižnega kadilca. Ko naredi napako pri obisku ameriškega predsednika, mu dodelijo pisarniško delo v okviru norveške varnostne službe. A njegov policijski nos tudi tu zavoha sumljivo zadevo ob dokumentu, v katerem je omenjeno redko in na Norveškem prepovedano orožje, ki ga radi uporabljajo plačani morilci.
Seveda je zgodba večplastna, v sedanjost posegajo dogodki iz 2. svet. vojne, posveča pa se tudi razraščanju neonacizma na Norveškem.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: policisti, Norveška, varnostne službe, neonacizem, druga svetovna vojna, kolaboracionizem

Pelevin, Viktor: Puščavnik in Šesteroprst (Literarno umetniško društvo Šerpa)
Živalska farma je dobila svojega ruskega sopotnika. Puščavnik in Šesteroprst sta dva piščanca, učitelj in učenec, ki bi se rada izognila usodi, ki ju neizogibno čaka na kokošji farmi. Skozi njun filozofski pogovor spoznamo njun življenjski prostor, ljudstvo, kateremu pripadata (kokoši) in bogove, katerih se bojijta (ljudje). Spoznamo tudi  njune napore, da bi natrenirala skoke in letenje ter izvršila popoln pobeg. To jima uspe v zadnjem trenutku, saj je Šesteroprst zaradi specifičnosti svojih nožic že izbran za zakol.
Na polici ga najdemo: kratka proza
Ključne besede: svoboda, v leposlovju

Rollins, James: Črni red (založba Meander)
Skrivnost in zarota tokrat povezujeta staro biblijo, ki je nekoč pripadala Charlesu Darwinu, sedaj pa se nahaja v bukvarni v Kopenhagnu, tajne poskuse iz laboratorijev nacistične Nemčije in pa nenadno blaznost, ki je v sedanjosti zajela odmaknjeni samostan v Nepalu, ki budistične menihe sili k neusmiljenemu ubijanju. Uganka se razreši v Južni Afriki, kjer nameravajo Himmlerjevi potomci izbrisati človeštvo ter ustvariti čisto arijsko raso s pomočjo kode iz run, ki se skrivajo v  knjigah pokojnega židovskega znanstvenika. Kriminalno-pustolovski roman v maniri Da Vincijeve šifre. Pisatelja že poznamo po romanih Zemljevid kosti  in Peščeni vihar.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: nacisti, tajne organizacije, kode, rune, zarote, v leposlovju

Scott, Amanda: Prerokba kristalne lobanje (založba Anu Elara)
Še ena knjiga za ljubitelje skrivnosti iz preteklosti, povezane z mistiko, tokrat s koncem sveta, ki naj bi ga majevski koledar po nekaterih interpretacijah napovedoval za 21.12.2012. Legenda govori o 13 lobanjah, ki naj bi jih Maji izdelali v davni preteklosti in razposlali na štir konce sveta. Konec sveta je mogoče preprečiti z združitvijo teh lobanj. A seveda so skozi preteklost do sedanjosti obstajali lobiji, ki si njihove združitve ne želijo, in še dobro, da se najdejo junaki, ki se jim postavijo po robu.
Na polici ga najdemo: zgodovinski romani
Ključne besede: Maji, prerokbe, koledarji, konec sveta

Strieber, Whitley: Ključ (Tezej)
Pisatelja je nekega dne obiskal Nezemljan in med njima je prišlo do zanimivega pogovora. Skrivnostni obiskovalec  je na prvi pogled sicer izgledal kot človek, istočasno pa še mnogo več, vse, od kretenj do glasu, je izžarevalo nekaj nadčloveškega, še bolj pa vsebina njegovih besed. Prišel je namreč z dobrim namenom, opozoriti človeštvo, da se nahaja v pasti, in ponuditi ključ za rešitev.
V poznih devetdesetih je avtor s trditvijo, da se je srečanje med njim in Nezemljanom tudi v resnici zgodilo, povzročilo precejšnje razburjenje v javnosti.
Na polici ga najdemo: znanstvena fantastika
Ključne besede: Nezemljani, konec sveta, v leposlovju

Urošević, Vlada: Divja liga (Društvo slovenskih pisateljev, zbirka 100 slovanskih romanov)
Leta 1934 v Skopju rojen pisatelj je več kot vpet v makedonski in širši literarni in umetniški prostor, poleg pisateljevanja in urednikovanja je tudi raziskovalec primerjalne književnosti na Univerzi v Skopju in dobitnik francoskega redu viteza umetnosti in literature. Žanrsko velja za očeta makedonske literarne fantastike. Divja liga ima primesi kriminalke, glavni junak je nezaposleni magister arheologije, ki se trudi razkrinkati divji lov na arheološke najdbe. Divja izkopavanja in prodaja dragocenih najd na črnem trgu so namreč množična kriminalna praksa v tem arheološko zelo bogatem delu Evrope. Pri tem je potrebno dešifrirati celo vrsto ključev iz številnih starodavnih kultur in civilizacij.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: arheologija, antikvitete, starine, v leposlovju

Vargas, Fred: Narobe obrnjeni mož (založba Mladinska knjiga, zbirka Krimi)
Francoska pisateljica, ki piše pod psevdonimom, sicer zgodovinarka in arheologinja, je v zadnjih 10 letih postala zelo uspešna in prevajana avtorica kriminalk, prejemnica mnogih francoskih in tudi mednarodnih nagrad. Ustvarila je lik pariškega komisarja Adamsberga, nemačističnega intelektualca z zenovskimi metodami preiskovanja. V slovenskem prevodu smo ga že spoznali v delih Človek z modrimi krogi in Odpotuj hitro in se pozno vrni, zdaj pa ga nova naloga čaka v odročnih gorskih predelih jugovzhodne Francije, kjer se je življenje ustavilo pred stoletji. Tu se sreča s svojo nočno moro iz otroštva, preživetega v Pirenejih. Takrat se je nalezel strahu pred volkovi, zdaj pa se mora soočiti z mrcino, ki naj bi mesarila med živalskim in človeškim prebivalstvom. Pri tem mnogi verjamejo, da v resnici gre za volkodlaka.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede:  volkovi, fantastična bitja, volkodlaki, Francija, v leposlovju

Zafon, Carlos Ruiz: Igra angela (založba Mladinska knjiga, zbirka Roman)
Roman je nekakšna predzgodba uspešnice Senca vetra. Dogajanje je postavljeno v Barcelono dvajsetih in tridesetih let 20. stoletja. Mlad nadebuden pisatelj se pod pokroviteljstvom bogatega mentorja preseli v vilo v osrčju mesta. Tam predano ustvarja uspešen cikel napetih mračnih zgodb, ki se dogajajo v mestnem podzemlju in se vedno bolj zapleta v demone lastne domišljije. Roman o knjigah, ki oživijo.  
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: knjige, Barcelona, v leposlovju

Živković, Zoran: Amarcord (Založniški atelje Blodnjak)
Srbski pisec znanstvene fantastike nam predstavi družbo, v kateri človekov spomin postane kupoprodajni artikel.
Na polici ga najdemo: znanstvena fantastika
Ključne besede: spomin, v leposlovju 

Pripravila: Jasna Mlakar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.