Kaj smo brali v letu 2009 - Po svetu naokrog

Leto izida: 2009Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Po svetu naokrog

Komel, Mirt: Sarajevski dnevnik (Študentska založba)
Zelo posrečen prikaz, kakšno je Sarajevo skoraj 15 let po vojni, ko travma še zdaleč ni predelana in zaradi nezavidljive in čudaške politične ureditve ne vzbuja večjih upanj o svoji rešljivosti nasploh. Avtor je asistent na Oddelku za kulturologijo ljubljanske FDV in v obliki dnevnika prikazuje svoja doživetja s študijske izmenjave na Fakulteti za politične vede v Sarajevu. Opise vsakodnevnega akademskega življenja in prostočasnih aktivnosti, izpolnjenih s kulinariko, gledališčem, nočno sceno, prepleta s kulturološko-filozofsko naravnanimi razmišljanji o minuli vojni, problemu nasilja v sedanji sarajevski družbi in politični situaciji v Bosni in Hercegovini nasploh. To ni prvi avtorjev izlet na literarno sceno, saj se je preizkušal že v dramatiki in poeziji.
Na polici ga najdemo: spomini
Ključne besede: Sarajevo, 21.st., spomini, v leposlovju

Bogić, Mirko:  Jadralski dnevnik (založba Didakta, zbirka Svet in ljudje)
Legenda jadranskega jadranja, učitelj, udeleženec številnih regat, avtor več knjig o pomorstvu, ustanovitelj in vodja Jadralnega kluba Ljubljana in pri dvaindevetdesetih še vedno aktiven jadralec. Od začetka delovanja Jadralnega kluba leta 1949  je pisal dnevnik potovanj in regat in tako se je nabralo ogromno gradiva. Iz teh številnih dnevniških zapiskov je izbral bolj zanimive dogodke in jih izdal v knjigi, v kateri dobimo najrazličnejše jadralske nasvete, pomembne za varnost plovbe, pa tudi opise obale, pristanišč in njegovega osebnega doživetja morja.
Na polici ga najdemo: potopisi
Ključne besede: jadranje, dnevniki, Jadransko morje, potopisi, regate

Cestnik, Mare: Motnje v raju (založba Didakta, zbirka Svet & ljudje)
Dvajset popotniških pripovedi o avtorjevih doživetjih v raznih državah sveta. Predvsem je v ospredju Azija s svojimi otoki, npr. Cookovi, Filipini, Bali in Šri Lanka, obišče tudi ZDA, konkretno Maine in New York, odpravi pa se tudi bližje, na Češko in v Makedonijo. Cestnik je kot pripovedovalec zelo spreten in njegov sicer gosto strnjen slog nikakor ne dolgočasen.
Na polici ga najdemo: potopisi
Ključne besede: države sveta, potovanja, potopisi

Hartnell, Jackie: Brez stalnega naslova (založba Meander)
Zelo simpatičen potopis po različnih predelih sveta. Avtorica je imela veliko željo po potovanjih, a nikoli dovolj časa in poguma, da bi to tudi uresničila. Po moževi smrti se je odločila, da bo izkoristila življenje, kolikor ji ga je še ostalo. Z nahrbtnikom na ramah in z izkaznico Zveze mladinskih hostlov v žepu se je na pragu šestdesetih odpravila na potovanja po različnih koncih od Evrope do ZDA in Azije.  
Na polici ga najdemo: potopisi
Ključne besede: države sveta, potovanja, potopisi

Lepej Bašelj, Staša: Camino, moja samotna pot (Založništvo Jutro)
Odkar je Shirley MacLaine v devetdesetih popularizirala to romarsko pot kot dejanje duhovnega očiščenja in je bila slovenska javnost tudi z drugih virov seznanjena s to potjo kot ne nujno romanje s krščanskega stališča, se je na slovenskem trgu pojavilo že nekaj knjig na to tematiko. V današnjem življenju z vedno hitrejšim tempom ljudje radi posežejo po literaturi, ki jim zagotavlja, da si imajo pravico vzeti čas zase. Avtorica je najprej leta 2006 prehodila francoski del Camina, nato se je čez leto odločila za portugalski del, v Sloveniji pa je organizirala pohod v čast Kreslinovi pesmi Z Goričkega do Pirana in s prijatelji prehodila Slovenijo. 
Na polici ga najdemo: potopisi
Ključne besede: Santiago de Compostela, božja pot, potopisi, romanja, spomini, dnevniki, Camino 

Ma Jian: Rdeči prah (Cankarjeva založba, zbirka S poti)
V začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja se je avtorju porušilo življenje. Poleg tega, da mu je propadel zakon in ga je zapustila ljubica, mu je tudi grozil zapor zaradi t.i. duhovnega onesnaženja. Da bi ponovno našel samega sebe, se je odpravil na triletno očiščevalno potovanje po Kitajski in v Tibet. Vendar je na poti po podeželju naletel le na trpljenje in revščino, podvomil pa tudi v budizem. Leta 1986 se je nato avtor preselil v Hongkong, leta 1999 pa v Veliko Britanijo, kjer živi in ustvarja še danes.
Na polici ga najdemo: potopisi
Ključne besede: človekove pravice, kršenje, Kitajska, Tibet, podeželje, potopisi, spomini

Petek Levokov, Milan: Popotniški bazar Orienta (založba Educa)
Bližnji in Srednji vzhod iz osebne izkušnje avtorja, kamor je večinoma potoval v družbi žene. Posamezne zgodbe iz različni dežel Orienta so prepredene z anekdotičnimi doživetji in popotniškimi nasveti. Pretežni del zavzema Turčija, pojavljajo pa se tudi Iran, Sirija in nekatere druge dežele Srednje Azije.
Na polici ga najdemo: potopisi
Ključne besede: Turčija, Iran, Sirija, Bližnji vzhod, Srednji vzhod, potopisi

Potočnik, Miha: Indija, potovanje v potovanju (založba Ved)
Avtor se odpravi na tečaj joge v Indijo in v naivnem pričakovanju duhovnega preporoda naleti na grenko razočaranje. Že ob prvem stiku z indijsko realnostjo ga namesto modrosti in svetosti pričakajo hrup, onesnaženost, neprijaznost, goljufivost in obupna birokratska okostenelost. Enomesečna vadba joge ga po prvotnih težavah zadovolji, še bolj pa naslednji trije meseci, ki jih preživi z odkrivanjem in sprejemanjem popolnoma tujega, ekstremov polnega sveta. Knjiga je napisana dokaj zabavno, sploh ker bo delovala domače marsikateremu popotniku, ki se sooči s sesutjem idealov o določeni kulturi in težavami pri sprejemanju drugačnosti. Avtor, ki je sedaj učitelj joge, v epilogu sam priznava, da je popotniški dnevnik pisal večinoma, ko je bil jezen, razočaran in je moral predelati neprijetne dogodke.
Na polici ga najdemo: potopisi
Ključne besede: Indija, potovanja, potopisi, joga, duhovnost 

Pripravila: Jasna Mlakar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.