Kaj smo brali v letu 2009 - Izpod slovenskega peresa

Leto izida: 2009Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Izpod slovenskega peresa

Kovačič, Lojze: Zrele reči (Študentska založba, Zbirka Beletrina)
Zadnji roman zaključuje pisateljev avtobiografski opus, ko v zadnjih letih življenja obračuna sam s seboj, s svojim literarnim ustvarjanjem, okolico, družino, Ljubljano in s Slovenijo, svojo drugo domovino, kjer se je počutil večni prišlek. Ta njegova analiza in samoanaliza je podana v obliki dnevniških zapiskov, ki zajemajo čas od 1990 do 2001 in je izjemno branje razmišljanj, doživetij, spoznanj o življenju ter prepletanja preteklosti in sedanjosti.
Na polici ga najdemo: spomini

Ključne besede: Slovenija, družbene razmere, politične razmere, literarno ustvarjanje, spomini, v leposlovju


Brenk, Tomaž: Odprtost (izdal MKC Maribor, zbirka Ko te napiše knjiga)
Avtobiografija mariborskega literata, performerja in publicista. Vrhunec ustvarjanja je dosegel v 90. letih 20. stoletja. V okviru literarnega programa MKC Črka je zasnoval več kot 150 literarnih dogodkov, bil je eden od ustanovnih članov in koordinator literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, festivala novoodrskih umetnosti Performa, mentor mladih piscev. Žal je bil eden izmed njegovih projektov tudi njegov samomor leta 2004.
Na polici ga najdemo: spomini

Brulc, Matjaž: Kakor, da se ne bi zgodilo nič (založba Goga)
Zbirka štirinajstih kratkih zgodb, katerih rdeča nit je vsakdan, vedno enak, dolgočasen vsakdan. V tak ritem sta lahko vpeta mlada starša, naveličana in negotova v nekompromisni odgovornosti, ki jo zahteva dojenček; nezanimiva je vožnja s primestnim avtobusom v poletni vročini, ko termometer kaže skoraj toliko, kot je tvoja starost, s svojim življenjem pa nikakor nisi zadovoljen; sivino vsakdana lahko tudi razbiješ, če te prešine ideja, da se je možno preživljati s krajo bakra, ki se kar sam ponuja s streh in žlebov, kot je med pogrebom ob opazovanju bakrene strehe mrliške vežice ugotovil faliran študentski par; in še druge, odlično napisane zgodbe.
Postavitev: kratka proza

Cankar, Ivan: Knjiga za lahkomiselne ljudi (Študentska založba, zbirka Beletrina)
Ponovna izdaja Cankarjeve kratke proze, ki je prvič izšla leta 1901. Zanimivost te nove izdaje je, da je spremno besedo napisala ruska literarna zgodovinarka Anna Bodrova, ki se je s Cankarjem prvič srečala, ko je kot rosno mlada študentka bila na seminarju slovenskega jezika v Sloveniji. Popolnoma navdušena se je odločila spoznati literaturo te, kot pravi, pravljične dežele. Profesorica ji je svetovala, naj bere Cankarja, katerega številna dela so bila prevedena v ruščino. In seveda je v njem našla to, česar Slovenci ne znamo: popolni presežek in inovativne stilistične prijeme.
Postavitev: kratka proza

Čura Žižek, Šana: Ninin dnevnik ali življenje nekega psička (Založništvo Jutro)
Eden izmed dnevnikov uživalcev mamil, pri katerem je posebnost starost odvisnice, izbira vrste droge in vpletenost živali v trgovino z drogami. Čeprav že prej tabletomanka, si je protagonistka zgodbe pri dvaintridesetih letih kot poročena mati dveh otrok prvič vbrizgala substanco za zdravljenje živali, do katere je kot veterinarka imela dostop. Odtlej je uporabljala vse mogoče veterinarske preparate, ki so jo lahko zadeli.
Dnevniški zapisi se izmenjujejo z zapisi in komentarji pisateljice ter prvoosebno izpoved psička, ki je služil za tihotapljenje droge. Prednost knjige je, da opozarja na problem zlorabe živali, o čemer se veliko premalo govori.
Na polici ga najdemo: spomini
Ključne besede: narkomani, droge, odvisnost,  živali, zloraba, dnevniki, v leposlovju

Demšar, Avgust: Tanek led (založba Sanje)
Tretji primer inšpektorja Martina Vrenka, ki se je izkazal pri reševanju umorov že v delih Olje na balkonu in Retrospektiva. Tokrat preiskuje umore v kolektivu učiteljev na srednji šoli in se sprašuje, ali se je v Mariboru pojavil serijski morilec.
Na polici ga najdemo: kriminalni romani
Ključne besede: umori, policijski postopki, policisti, Maribor, v leposlovju

Flisar, Evald: Opazovalec (Cankarjeva založba)
Glavni junak je mlad študent, ki se zateka v domišljijo, v kateri mrgoli znanih likov iz sveta filmov in literature. Ukvarja se z gledališčem, piše drame, identiteto različnih likov pa ohrani prevzeto tudi takrat, ko je  predstave na odru konec. Njegov alterego  je Barton Fink, zaljubljen pa je v Umo Thurman oz. v katerega od likov, ki jih je igrala.  V realnem življenju je  voajer,  od partnerke zahteva spolne odnose z drugimi, pri čemer je on le opazovalec. Ob novici, da ima neozdravljivo bolezen in da bo v roku enega leta umrl, se odloči, da mora v tem letu odživeti svoje življenje. To pa seveda spet ne v realnosti, ampak v domišljijskem svetu v družbi svojih priljubljenih junakov.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: bolezni, filmske vsebine, v leposlovju

Frančič, Franjo: Hipo (založba Litera, zbirka Piramida)
Hipo je gospodar življenja glavnega junaka. In to ni prijazni podvodni konjič, katerega poznamo z otroške hrane, ampak primanjkljaj sladkorja v krvi. Je namreč sladkorni bolnik. V hipo stanju so tudi odtujeni odnosi z ženo in sinom, prav tako pa ga na pragu petdesetih pušča praznega, hipo, dobro plačana služba v oglaševalski agenciji.  Edina oseba, ki v njem zna prebuditi hiper občutja, je Azra, mlada odvisnica od droge, za katero so že prenekateri neuspešni poskusi odvajanja. A žal tudi njuna zveza ne more trajati.
Pisatelj se v tem romanu znova posveti ljudem, ki se v življenju znajdejo v slepi ulici, glede sloga pisanja pa definitivno spada med boljše sodobne slovenske pisatelje.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: odnosi med spoloma, odtujenost, ljubezen, sladkorna bolezen, medosebni odnosi, družinski odnosi, konflikti, očetje in sinovi, v leposlovju

Gazvoda, Nejc: V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta (Študentska založba, zbirka Beletrina)
Nejc Gazvoda velja za mladi up slovenske književnosti in s svojim novim  romanom popolnoma upraviči svoj sloves. Prvoosebni glavni junak je uspešno doštudiral in je popolnoma pripravljen za nove, predvsem delovne izzive. Iz Ljubljane se vrne domači kraj in v domačo ulico. Tam je navidezno vse v redu, v resnici pa vse narobe. Sosedi so čudaki, obsedeni s kronično spogledljivostjo, manično ljubeznijo do pajkov in morilskimi nagnjenji, v domači hiši pa oče preganja dolgčas s streljanjem gumijastih medvedkov. Edina rešitev iz te neznosne situacije je konec sveta, torej se ga je potrebno veseliti in ga proslavljati.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: družinski odnosi, nasilje, v leposlovju

Golob, Tadej: Svinjske nogice (založba Litera, zbirka Piramida)
Glavni junak je nekakšen umetnik, a se nahaja precej na dnu tako ustvarjalne kot družbene lestvice. Z ženo in triletnim sinom se preseli v kletno stanovanje in živi v večnem upanju, da bo le prišlo kakšno naročilo. Odnosi so naelektreni, pod površjem vre bes na ves svet. In prav to vzdušje, ko junak za neuspeh krivi vse, razen sebe, je Golobu, znanemu predvsem po biografijah sodobnikov (Davo Karničar, Peter Vilfan, Zoran Predin), uspelo odlično prikazati.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: umetniki, neuspeh, v leposlovju

Harlamov, Aljoša: Bildungsroman (založba Litera, zbirka Piramida)
Zanimiv mlad avtor z letnico rojstva 1984 je že zgodaj opozoril na svoj pisateljski talent. Bildungsroman je njegov prvenec, njegovo objavo pa je prejel kot nagrado na natečaju založbe Litera leta 2008.
Sicer sam izraz Bildungsroman označuje nemški literarni žanr (roman postajanja), značilen za 18. in 19. stoletje.  Običajno prikazuje mladega moškega, ki zapusti svoje provincialne korenine in jih zamenja za mesto, v katerem se želi uveljaviti.
Tudi Harlamovov roman govori o zelo pomembnem življenjskem obdobju, o prehodu iz mladostništva v odraslost, ko naj bi iz posameznika nekaj nastalo. Zgodba spremlja tri dni v življenju študenta v večjem mestu, ki izvira iz manjšega kraja. Skozi vsakdanjik se premika dokaj pasivno, z veliko razmišljanja in malo akcije, prav tako pa teče tudi pripoved.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: študenti, življenjski stil, v leposlovju

Jauk, Franček: Le enkrat je kar je (založba Litera)
Avtobiografija in spomini mariborskega novinarja in ustvarjalca dokumentarnih filmov, v kateri mrgoli dogodkov, ki so imeli za avtorja posebni pomen, od otroštva in odraščanja do športnega, novinarskega in političnega dogajanja druge polovice 20. stoletja. Predstavlja mnogo ljudi, ki so delovali v tem prostoru, športne in druge afere in škandale ter slikovito prikazuje Maribor.
Na polici ga najdemo: biografski romani
Ključne besede: Maribor, družabno življenje, športne prireditve, zabavne prireditve, kulturno življenje, politične razmere, Slovenija, novinarji

Karlovšek, Igor: Gran Canaria (založba Mladinska knjiga, zbirka Nova slovenska knjiga)
Po skoku na področje mladinske literature Igor Karlovšek spet ostaja zvest žanru politične kriminalke.
V samotnem zalivu na otoku Gran Canaria domačinka najde nezavestnega, napol utopljenega in zelo poškodovanega moškega.  Reši mu življenje in ga neguje, dokler si ne opomore. Ta  moški je Slovenec, ki mu strežejo po življenju zaradi političnih spletk, v katere je padel ob razpadu Jugoslavije.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: politično nasilje, sodni procesi, človekove pravice, kršenje, Jugoslavija, Slovenija, v leposlovju

Kleč, Milan: Snežne krogle (Študentska založba, zbirka Beletrina)
Klečev prvoosebni junak in nekoliko avtobiografski junak se bliža šestdesetim, a še vedno nadaljuje s svojim življenjskim slogom iz mladosti. Ta vključuje popivanja, klatenja naokrog in zveze z mnogo mlajšimi predstavnicami ženskega spola. S temi ima na splošno vedno težave in izjema ni tudi zadnje razmerje, ki se končuje. Ko končno pride na idejo, da bi se vendarle lahko zapletel z žensko ustreznejše mu starosti in ima pri tem v mislih prijateljevo mamo, se odpravi na novoletno praznovanje v Beograd. Družbo mu dela par, s katerim si deli skupno zbirateljsko strast: snežne krogle, kičaste steklene izdelke s figurico v svoji notranjosti, v katerih s tresenjem povzročiš romantično sneženje. Podobno skozi celoten roman snežijo tudi neštete zgodbe, s katerimi nam avtor mimogrede postreže ob glavnem dogajanju in v njih na veliko obrekuje in obračunava z ljubljansko umetniško srenjo. Odlično, zabavno in zanimivo.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: odnosi med spoloma, v leposlovju

Kleč, Milan: King Kong (Študentska založba)
Knjiga se navezuje na tematiko razstave Razočarala me je Lara Croft, pri kateri je avtor sodeloval in je v bistvu variacija na temo Klečeve uspešnice iz leta 2006 Zaključna špica. Govori o zasvojenosti z računalniškimi igrami. Te so najpomembnejša strast glavnega junaka, kar seveda povzroča konflikte v njegovih odnosih z ženskami, ki se z nizkim položajem na njegovi lestvici prioritet ne morejo sprijazniti.  Podobne težave ima tudi junak Zaključne špice, prav tako veliko potuje po svetu, kjer se oskrbuje z najnovejšimi igrami, ponovi pa se tudi izlet s partnerko v Pariz, ki mu predstavlja nepotrebno nočno moro.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: računalniške igre, odvisnosti, zasvojenosti, v leposlovju

Kocmut, Aleksandra: Trije razlogi (založba Miš)
Slovenska verzija v zadnjem času zelo popularnega žanra, ko bridgetjonesovska junakinja končno odraste, se poroči, ima otroke, a še vedno nobene samozavesti in spoštovanja do sebe. Še vedno je ljubosumna, še vedno skuša shujšati in prenehati kaditi, še vedno je nagnjena k pretiravanju in še vedno ni popolnoma prepričana, da jo ima mož rad. Po uspehu trilogije Aksinje Kermauner Dnevnik Hiacinte Novak bodo tudi te prigode sodobne ženske, razpete med otroci, partnerjem in delom, sprejete z odprtimi rokami.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: materinstvo, zakonsko življenje, 21.st., v leposlovju

Kokelj, Nina: Poletje s klovnom
Rdeča nit romana je ljubezen med dvema umetnikoma, slikarko in klovnom. Slog je prepoznavno poetičen, simboličen in privablja bralca, ki tudi v odraslem leposlovju išče odtenek magičnosti, sentimenta in pravljično motiviko.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: bajeslovna bitja, pravljična bitja, klovni, v leposlovju

Kranjc, Matej: Requiem za gospo Goršičevo (založba Litera, zbirka Piramida)
Glavni junak, upokojeni proletarec iz Celja, se spominja življenja s svojo umrlo ženo. Tako spoznamo zgodbo njunega življenja, ki vključuje tudi njuno živečo in umrlo okolico, napisana pa je v zelo zanimivem in zabavnem slogu. Avtor se poigrava s pogovornim jezikom,  pri čemer tekst zelo naravno deluje in se prebere na dušek.
Vsa čast leta 1975 rojenemu avtorju, ki piše poezijo in prozo, prevaja iz več jezikov, ukvarja pa se tudi z glasbo in novinarstvom.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: zakonsko življenje, ljubezenski partnerji, smrt, v leposlovju

Kremenšek Križman, Manka: Dvoriščna okna (založba Mladinska knjiga)
Kratke zgodbe o osamljenosti malih ljudi v različnih življenjskih obdobjih. Zgodbe so grenke, pesimistične, njihovi protagonisti obupani, depresivni, primerno situacijam, v katerih so se znašli.
Slovenci poznamo že dve avtoričini deli, prvenec Odhajanja, ki je bil nominiran za najboljši prvenec leta 2005, in zbirko pravljic Po sedmih pravljičnih deželah.
Na polici ga najdemo: kratka proza
Ključne besede: osamljenost, v leposlovju

Kuchling, Martin: Umor v zaspanem mestu (izdala Mohorjeva družbe, zbirka Slovenske večernice)
V Celovcu, ki naj bi bil po avtorjevih besedah eno najbolj zaspanih in dolgočasnih mest na svetu, se zgodi umor. Neznanci ubijejo vodjo Biroja za narodno skupnost pri deželni vladi v Celovcu. Ob njegovem truplu najdejo kovinski drog, odrezan iz ograje, ki obdaja vojvodski prestol na Gosposvetskem polju. Na prvi pogled se torej zdi, da je umor politično obarvan. Primer preiskuje policist slovenskega porekla. Izkaže se, da je žrtev poleg redne partnerke imel še ljubico in da je motiv umora lahko tudi ljubosumje ali pa celo kaj tretjega, npr. osebno maščevanje. Zgodba se dobro zaplete in razplete, predvsem pa opozori na koroško realnost z neupoštevanjem pravic manjšin in zaničevalnim odnosom do Slovencev.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: umori, policijski postopki, Koroška (Avstrija), Celovec, narodne manjšine, zamejski Slovenci, v leposlovju

Likar Bajželj, Mirana: Sobotne zgodbe (Cankarjeva založba)
Prva knjiga obetavne avtorice, ki se je s kratkimi zgodbami že uveljavila v slovenskih literarnih revijah. Odlikuje jih odličen svojevrstni slog, govorijo pa o dogodkih vsakdanjega življenja in zajemajo čas od začetka stoletja do sedanjosti. Izvemo npr. tudi, kako je Bela Kun na vlaku osvajal naključno sopotnico.
Na polici ga najdemo: kratka proza

Lorenci, Janko: Šepetanje zbora (Študentska založba, zbirka Beletrina)
Tretje leposlovno delo, v katerem se to pomembno ime slovenskega novinarstva ponovno potrdi kot nadarjen beletrist. V nekaterih zgodbah se ukvarja s človekovim vsakdanom, v drugih s posebneži, ki se nehote vedno znova znajdejo v konfliktu s svetom, ki jih obdaja, najdejo pa se tudi takšne, v katerih se spogledujejo s fantastiko.
Na polici ga najdemo: kratka proza

Lupinc, Andrej: Mala šola muharjenja (in drugi napotki) ter kratke zgodbe (In ribji katekizem) (Cankarjeva založba)
Literarni prvenec snemalca in direktorja fotografije, avtorja video in dokumentarnih filmov, v katerem se humoristično napisane kratke zgodbe vrtijo okoli ribolova, širše pa se ljudsko modrujoče nanašajo na različne življenjske situacije.
Na polici ga najdemo: kratka proza
Ključne besede: ribištvo, v leposlovju

Mlakar, Jani: Hladen golaž s toplim pivom (Založniški atelje Blodnjak)
Dogajanje je postavljeno v izmišljeno mesto Balkansterdam z aluzijami na Ljubljano in sicer na mestni bolšji trg. Roman posrečeno pripoveduje o posebnežih, ki se srečujejo na obeh straneh stojnic. Naslov si je avtor izposodil  iz starega vica, ki razlaga, da popotnik izve, da je prišel iz civilizacije na Balkan takrat, ko mu bodo postregli hladen golaž s toplim pivom. Duhovito napisano in ena izmed knjig, ki ne bi smele obtičati na polici.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: marginalne skupine,  poulična prodaja, bolšji trgi, prodaja na stojnicah, v leposlovju

Pahor, Boris: Izbrano delo (Cankarjeva založba, zbirka Izbrano delo)
Ob 96 letnici Borisa Pahorja je CZ pripravila njegovo izbrano delo, v katerem se nahajajo:
Grmada v pristanu: zbirka novel, ki opisujejo leta velikega fašističnega nasilja nad Slovenci na Primorskem, med drugim se ena posveča požigu Narodnega doma v Trstu.
Na polici ga najdemo: kratka proza
Ključne besede: Narodni dom, Trst, požig, Slovenci, Italija, politično nasilje, narodna zavest, fašizem, v leposlovju
Nekropola: Avtor je preživel koncentracijska taborišča Dachau, Natzweiler in Bergen-Belsen, to svojo strašno izkušnjo pa je 1967 opisal v tem pretresljivem romanu.
Na polici ga najdemo: spomini
Ključne besede: spomini, druga svetovna vojna, vojni zločini, Natzweiler, koncentracijska taborišča, v leposlovju
Parnik trobi nji: O ljubezni med dvema aktivistoma slovenskega narodnega gibanja v Trstu v tridesetih letih, ko je slovenska manjšina trpela pod fašizmom.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: Slovenci, narodna zavest, Italija, Trst, politično nasilje, fašizem, v leposlovju
Zatemnitev:  Mladi tržaški Slovenec se po udeležbi na raznih bojiščih kot italijanski vojak po kapitulaciji Italije pridruži osvobodilnemu gibanju, dokler ne pade v roke gestapu, ki ga pošlje v taborišče. Glavni junak je nekakšen pisateljev alter ego, njegova zgodba se nadaljuje v Spopadu s pomladjo.
Ključne besede: druga svetovna vojna, mobilizacija, Italija, politično nasilje, fašizem, Slovenci, Trst, v leposlovju
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Spopad s pomladjo: Fizično in psihično zlomljeni preživeli iz koncentracijskih taborišč druge svetovne vojne okrevajo v nekem zdravilišču blizu Pariza. Med njimi je tudi tržaški Slovenec, ki se zaljubi v tamkajšnjo bolničarko.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: vojne žrtve, psihične travme, vojni invalidi, ljubezen, Natzweiler, koncentracijska taborišča, v leposlovju

Pegan, Vanja: Potovanje na začetek poti (založba Litera, zbirka Piramida)
Osamljeni računalničar za internetnega delodajalca odkriva računalniške okvare. Njegovi socialni stiki so revni in v življenju se okrog tridesetega leta znajde na mrtvi točki. Zaželi si ustalitve, doma. Tak dom je nekoč predstavljal otok, na katerem je preživel otroštvo, otok, katerega je zapustil in s katerim se sedaj želi in obenem tudi boji soočiti. Odlično napisan roman s privlačno zgodbo in prikazi istrske pokrajine.
Leta 1967 v Kopru rojenega avtorja je literarna srenja opazila že, ko je začel z otroško literaturo. Nato je preko kratkih zgodb prešel tudi na romane in za delo Pisatelj, Adam in pilot dobil nagrado Sveta knjige za izvirni slovenski roman.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: Istra, v leposlovju

Pevec, Metod: Teža neba (založba Mladinska knjiga, zbirka Nova slovenska knjiga)
Na prvi pogled je v življenju glavne junakinje vse v najlepšem redu: uspešen mož, priden otrok, zadovoljiv standard. Nekega dne zasumi, da jo mož vara. Ko se prikoplje do dokaza, ga zapusti in se posveti svojemu poklicu arhitektke, ki ga je opustila ob rojstvu otroka.
Na polici ga najdemo: družbeni romani

Rožanc, Marjan: Maša dvajsetega stoletja (Beletrina)
Marjan Rožanc ni le eden pomembnejših slovenskih literatov, ampak je bil tudi velik športni navdušenec in poznavalec. Na temo športa, od nogometa do sabljanja, smučanja in smučarskih skokov, je poleg prispevkov športnega novinarstva napisal tudi več literarnih esejev, ki so zbrani v tej knjigi, pridružujejo pa se ji še »športni« odlomki iz njegovih romanov.
Na polici ga najdemo: eseji
Ključne besede: šport, eseji, v leposlovju

Skrinjar-Tvrz, Valerija:  Zmajeva kri, Mohor (Karantanija)
Prvi del trilogije, ki v romanizirani obliki prikazuje zgodovino premogovništva v pisateljičinem rodnem Zagorju. Gre za knapovsko sago, ki prikazuje življenje in delo rudarske družine od začetka 18. stoletja do zaprtja rudnika po drugi svetovni vojni.
Na polici ga najdemo: zgodovinski romani
Ključne besede: rudarstvo, premogovništvo, zgodovina, rudarji, družinske kronike, Slovenija,  Zagorje

Snoj, Jože: Ubijanje kače ali Zapoznela sporočila o Gadu (Študentska založba,Beletrina)
Apokalipsa danes, prenesena v Slovenijo v čas druge svetovne vojne. Nad samovoljnega, tiranskega, sadističnega in verjetno tudi samooklicanega vodjo partizanske skupine, ki je svojemu vodstvu zrasel preko glave, pošljejo dva morilca, sicer tudi pripadnika skupine. Med njima in njuno tarčo, zvito, prebrisano in oprezujočo kačo, se začne tridnevna igra mačke in miši, v kateri se vloge velikokrat zamenjajo. Med tem smrtnim plesom, pa nam avtor v neposrednem in zanimivo žargonsko obarvanem jeziku približa dogodke, ki so pripeljali do odločitve o Gadovi likvidaciji, seveda polne nasilja, zločinov in smrti.
Na polici ga najdemo: zgodovinski romani
Ključne besede: druga svetovna vojna, Slovenija, NOB, nasilje, vojni zločini, v leposlovju

Tomažič, Bojan: Vonj ljubezni (izdal Subkulturni azil)
Novinar in urednik Bojan Tomažič s v tokratnem izletu v leposlovje poglobi v vsakdanjik mariborskega gimnazijskega profesorja, ki vključuje poskuse pisanja nezateženega romana, druženje z dobrima prijateljicama in istočasnima ljubimkama, obiskovanje skupine za samopomoč samomorilcev in redno pot v službo po Partizanski cesti. Simpatični in zabavni mariborski utrinki.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: Maribor, v leposlovju

Uršič, Orlando: Sadovnjak (založba Litera, zbirka Nova znamenja)
Zbirka kratke proze, ki obravnava težave ljudi, ki so se znašli na družbenem robu, krajevno pa so locirani v severovzhodno Slovenijo. Berljivo napisano opozarja na socialne razmere, v katerih so se znašli ljudje po gospodarskem propadu Podravja.
Sicer  je avtor zaposlen kot direktor založbe Litera. Objavil je dva romana: Gosposka, mater si ozka in Tadejev dež.
Na polici ga najdemo: kratka proza

Valens, Mea:  Milost (založba Mea)
Glavna junaka sta mlad  par Mia in Val, ki se predajata običajnemu študentskemu življenju. Mia je podzavestno travmatizirana zaradi materinega samomora v svojem otroštvu in ob klavstrofobičnem napadu v pokvarjenem dvigalu spozna  predstavnika duhovnega gibanja. Ta jo povabi na srečanje, ki se ga s partnerjem tudi udeležita.  Čeprav so prvi koraki na novi duhovni poti zaznamovani z dvomom in zanikanjem, vse vedno bolj dobiva smisel. Vsaka duhovna stopnja, ki jo dosežeta, pomeni večjo približanje k blaženosti in univerzalni sreči. Zelo pozno ugotovita, da se veča tudi njuna odvisnost od te nove religije. 
Pisano v prvi osebi, glavna junaka izmenično pripovedujeta vsak svoj vidik dogajanja. Za prikaz, kako se situacija komplicira, avtorica dobro uporabi kronološki model:  najprej redne mesečne izpovedi, nato si te sledijo z vedno večjim časovnim razmikom, s čimer pride do izraza vedno večja vpetost v sistem sekte. Dobro izrisani značaji ter tekoč in sproščen slog pisanja označujejo osvežujoče novo ime na slovenski literarni sceni.
Sicer pa se je mariborska avtorica že predstavila s svojim potopisom Uglašena, ki govori o njenem avtoštoparskem potovanju po Južni Ameriki.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: religija, odvisnost, sodobna duhovna gibanja, vzhodnjaške religije, religioznost, duhovnost, v leposlovju

Vezovišek, Marko: Kuba libre: pesem o svobodi (založba Sanje)
Prvi roman sicer že uveljavljenega dramatika in scenarista, avtorja glasbeno-gledaliških predstav.
Kuba libre je  nostalgična pripoved o časih, ki so nezadržno minili, o časih mesnih doručkov, Titove štafete, stoenk, bratstva in enotnosti. Glavna junakinja Marjana odrašča skozi glasbene stile, od zlatih let slovenske popevke preko rocka kasneje punka ter nazadnje šansona. Duhovito napisana, aktualna in zanimiva zaradi znanih imen, ki nastopajo v njej, pa tudi zato, ker se pod okriljem Cafe teatra odvija istoimenska predstava s podnaslovom Kabaret zlatih let.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: glasbeniki, zabavna glasba, Slovenija, socializem, nostalgija, v leposlovju

Vivod Zor, Mojca: Tukaj se povest ne sme končati (Samozaložba)
Dnevniški zapiski dveh let, v katerih se je avtorica po razkritju raka na dojki spustila v boj s to boleznijo. Odlikuje jih predvsem velika literarna živahnost, prepletena z optimizmom in smislom za humor, pa  tudi družbena angažiranost, saj se je zdravila v veliki krizi Onkološkega inštituta. Zgodba o zdravljenju in samozdravljenju.
Na polici ga najdemo: spomini
Ključne besede: dojke, rak (medicina), bolniki, doživljanje bolezni, dnevniki, spomini

Virk, Jani: Ljubezen v zraku (Študentska založba, zbirka Beletrina)
Glavni junak je oče samohranilec. Žena ga zapusti zaradi drugega moškega in edini sončni žarek v življenju mu predstavlja hčerkica. Na ljubezenskem področju bega iz enega telesnega stika do drugega in se nikakor ne more ustaliti v resni zvezi. Tekoče napisan in zelo življenjski roman odličnega slovenskega pisatelja.
Na polici ga najdemo: družbeni romani
Ključne besede: odnosi med spoloma, očetje in hčere, samohranilci, v leposlovju

Pripravila: Jasna Mlakar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.