Jägerfeld, Jenny: Kraljica smeha

Leto izida: 2021Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Švedska pisateljica Jenny Jägerfeld je bila za mladinski roman Kraljica smeha nagrajena leta 2018. V romanu z zelo prefinjenim občutkom združuje humor in pomembno življenjsko temo smrt starša.

Glavna junakinja in najstnica Sasha se odloči, da bo povsem drugačna od svoje pokojne mame, zato sestavi seznam sedmih stvari, ki se jih skuša držati in s tem ustaviti žalost, ki jo obdaja. Sedma točka na seznamu je želja, da bi postala kraljica smeha. Zato vedno išče zabavne dogodke in vse, kar se ji dogaja, skuša oblikovati v točko za nastop. Ko se ji ponudi možnost nastopa pred publiko, spoznamo, da je smeh lahko zdravilo, ki pa ne more zapolniti praznine, ki jo je za seboj pustila mama.

Kako znova zgraditi odnos z očetom, ki je ravno tako zelo močno prizadet zaradi izgube žene? Kako znova zaživeti v šoli in med prijatelji? Kako se spoprijeti z žalovanjem in obiskovanjem psihologa? Kako sploh živeti naprej? Prav skozi zgodbo Sashe spoznamo še eno tabu temo, samomor, o kateri se z mladostniki ne pogovarjamo.

Priporočam!

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.