Mrgole, Albert; Mrgole, Leonida: Izštekani najstniki in starši, ki štekajo: starši - tukaj in zdaj

Leto izida: 2013Področje: Strokovno gradivo za odrasleCiljna skupina: mladi, odrasli
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

Knjiga Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, avtorjev Leonide Mrgole in dr. Alberta Mrgole, je izšla leta 2013, doživela še drugo izdajo in štiri ponatise. V  branje jo priporočamo vsem, še posebej pa odraslim, ki so ob poti mladim športnikom in športnicam. Vsebine, zbrane v drugem delu knjige, z naslovom V stiku s pomembnimi razvojnimi potrebami najstnikov nagovorijo starše, športne pedagoge, učitelje ki štekajo, naj ne pozabijo, da ima najstniška izštekanost svoj zakaj in zato.

Knjiga ponuja živahen vpogled v vsakdanje življenje družine z najstniki. Skozi zgodbe in namige omogoča odraslim dvoje: obuditi spomin na lastno puberteto ter ohraniti stik z odraščajočo mladino. Pri mladih je v času zaslonske realnosti vse bolj na udaru njihova samozavest, zato je danes slednja misel iz knjige še toliko bolj pomembna kot pred desetletjem, ko je bila prvič zapisana: »Samozavest krepimo z izkušnjami, ki jih nalagamo na stran zavedanja lastnih sposobnosti, o lastni vrednosti, o zavedanju svojih kvalitet. Odrasli, ki so najstnikom (in že prej otrokom) osebe s pomembnim vplivom (starši, vzgojitelj, učitelji, trenerji), gradijo samozavest s svojimi odzivi v situacijah, kjer poteka proces učenja in preskušanja potrebnih kompetenc. Pomembni drugi pa imajo z neustreznimi odzivi tudi odločilno vlogo pri rušenju samozavesti.«

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.