Hokejska bralna postava 2015/2016

11

junij

2016

Datum: šolsko leto 2015/2016

Tip prireditve: Drugo

Ciljna skupina: otroci, mladi, odrasli


Šport in branje imata veliko več skupnega, kot je videti na prvi pogled. Za oboje je potrebna koncentracija, predanost in predvsem osebno zanimanje.

V Mariborski knjižnici razvijamo drugačne pristope k spodbujanju bralne kulture med prebivalci našega okoliša. Mladostniki so bili tokrat za nas poseben izziv, zato smo želeli preko osebnega pristopa pri njih vzpostaviti najprej naklonjen odnos do branja in knjige, nato pa jih za oboje še navdušiti. Branje knjig smo jim želeli predstaviti kot izbiro in ne obvezo, torej smo v ospredje postavili spodbujanje branja in vključevanju knjig v vsakdanje življenje. Mladostnike vedno želimo prepričati, da je branje čudežno potovanje ter pri njih ozavestiti njegov pomen za razvijanje kognitivnih sposobnosti.

Mariborska knjižnica je ob sodelovanju s Hokejsko drsalnim klubom Maribor v šolskem letu 2015/2016, ki sovpada s hokejsko sezono, pripravila za člane selekcije U12 (starost fantov in dekleta do 12. leta starosti) dopolnitev športnega programa v klubu. Sodelovanje smo poimenovali Hokejska bralna postava, projekt je potekal pod strokovnim vodstvom dr. Sabine Fras Popović, višje bibliotekarske svetovalke.

V šolskem letu 2015/2016 se je osemnajst mladih hokejistov v okviru tega bralnega projekta seznanilo s pisateljico Deso Muck in serijo knjig Blazno resno. Prebrali so dve knjigi: Blazno resno o šoli in Blazno resno o seksu. Knjige smo prebirali skupaj, običajno po delih na avtobusu, nekaj pa so prebrali tudi sami doma. Pisateljico in njeno zbirko so spoznavali tudi s pomočjo učnih listov. Hkrati smo jih seznanjali z literarnimi nagradami za mladinsko književnost v slovenskem prostoru.

Izbrana dela v ospredje postavljajo vrednote, ki jih spodbuja hokej: timsko delo, zavzetost, pogum, humor, samostojno razmišljanje, sodelovanje in pomoč. Hkrati so to vrednote, ki utrjujejo bralne navade ter skoznje promovirajo slovenske mladinske avtorje in njihova dela.

Mentorji Bralne značke na šolah, ki jih obiskujejo otroci, so  hokejistom, če so bili vključeni v projekt Bralne značke, priznali opravljene obveznosti v obsegu dveh knjig.

Člani selekcije U12 so v tekmovanju Državno prvenstvo, ki ga vodi Hokejska zveza Slovenije osvojili 3. mesto. V veliko spodbudo za nadaljevanje te dejavnosti za širjenje bralne kulture je ugotovitev, da otroci zmage na tekmah povezujejo tudi z branjem.

5. Dneva Mariborske knjižnice so se kot ekipa ponovno v celoti udeležili: tekli so za novo knjižnico in več knjig ter tako še nadgradili naše sodelovanje.