Konc Lorenzutti, Nataša: Gremo mi v tri krasne

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Roman Gremo mi v tri krasne ni ravno nadaljevanje romana Avtobus ob treh, saj lahko vsak roman beremo samostojno. Je pa glavni junak tudi tokrat Uroš, ki se mora med počitnicami udeležiti tabora na zahtevo mame, ki prepozna, da ima sin težave. V poletnem taboru v naravi so zbrani mladostniki z različnimi težavami. V ospredju sta dve zasvojenosti, prva je zasvojenost od mobilnih in elektronskih naprav, predvsem pri fantih in seveda tudi pri Urošu, druga pa so prehranjevalne težave (anoreksija in bulimija), predvsem pri puncah.

Glavna junaka romana spoznamo v prvi osebi, saj vsak pripoveduje svojo zgodbo, to sta Uroš in Valentina. Mladostniki se dobijo na avtobusu, ki jih v spremstvu odgovornih odraslih odpelje na Primorsko, v gore, kjer jih v koči čaka nastanitev, sledijo pa vsakodnevne obveznosti in naloge. Predvsem je v ospredju življenje v naravi, stran od vsega elektronskega. Za nekatere mladostnike je to grozna izkušnja, nekaterim pa vse skupaj postane celo zanimivo in zabavno.

Soočanje s težavami, spoznavanje družinskih ozadij in osebne bitke, mladostnike spremljajo ves čas tabora. Nekateri obupajo, nekateri o svojih težavah govorijo, drugi si jih nočejo niti priznati. Prava zmešnjava, kot je to posebej običajno za čas odraščanja.

Seveda naletimo v romanu tudi na Tineta, ki je ravno na počitnicah s starši v bližini in Uroš se ga izjemno razveseli, kljub temu, da ga je malce strah, kako bo prijatelj sprejel dejstvo da je v taboru za odvajanje. Skrb je bila seveda odveč, saj Uroš zopet spozna, da je Tine pravi prijatelj, ki se zna odlično prilagoditi vsaki situaciji. Navkljub zahtevni temi je roman lahkoten in zelo lepo berljiv.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.