Bedrač Plazovnik, Brina: Gospa Jerica in druge zgodbe

Leto izida: 2019Področje: Leposlovje do 9. leta - CCiljna skupina: otroci

Bina Bedrač Plazovnik je v osnovni šoli zapisala šest zgodb, ki so bile v letu 2019 izdane v samozaložbi z naslovom Gospa Jerica in druge zgodbe. Čeprav avtorica sedaj vstopa v odraslo dobo, je objavljeno delo plod domišljije male deklice. Jezik je preprost in primeren za mlade bralce. Zgodbice so zabavne in otroško izvirne.

Rožnata vila nas popelje v svet naravnih pojavov skozi oči drobne rožnate vile Lucije. Kdo ji je ponoči trkal na tulipan? Da bi dobila odgovor, se je obrnila na drevo, ki zna vedno odgovoriti.

Na kmetiji so glavni junaki živali. Najpomembnejši je seveda petelin, ki pripoveduje odlične strašne zgodbe. Tokrat je povedal zgodbo o črni in zelo strašni pošasti. Krava Rozalija pa s svojo bujno domišljijo pošast prepozna v bolnem pujsku Pepiju.

Papiga Rubi, ki jo krasijo zlata peresa postane plen razbojnikov Cincinov. Na njeno srečo to opazijo sosedje, ki sporočijo to policiji. Zgodba se na srečo zaključi srečno in v prijateljskem duhu.

Kako je Barica našla svoj dom je zgodba o dotrajani, obrabljeni in polomljeni barvici. V iskanju novega doma odkrije, da je vsaka družina drugačna. Katera pa bo prava zanjo?

Gospa Jerica je opazila, da se njene domače živali čudno obnašajo, rešitev zato poišče v knjigi, ki pa jo napoti do Vsevedneža. Njegova razlaga je, da so živali prestopile vrata obratnosti in zato delajo vse obratno, da bi jim pomagala mora Jerica zato speči torto obratnosti. Ali je to res pravi razlog za nenavadno obnašanje živali in ali jim bo torta res pomagala?

Pravljica o Koncu, ki ni hotel biti zadnji nas za konec sooči z dejstvom, da je dobro biti to, kar si, in sprejeti dejstvo, da to tudi ostaneš.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.