Glaser, Martine: Ne dam se vam

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Osnovni motiv knjige je kajenje in poudarek na nevarnosti kajenja. Toda Martine Glaser težko tematiko zaplete v napeto in presunljivo branje. Ob knjigi boste trepetali, se jezili, jokali in navijali za naše upornike proti tobačni industriji.

Thomas je sin direktorja tobačne tovarne, ki živi v razkošju in vse, kar ga skrbi je kako staršem razložiti, da bi rad študiral računalništvo, predvsem ustvarjal igre, ne pa študiral fiskalno ekonomijo, o kateri se že leta pogovarjajo. S posledicami kajenja se sooči, ko spozna g. Schippersa, ki je sam zbolel za posledicami kajenja.

Floor pa se spoprijema s povsem drugačnimi težavami. Mama ji umira, oče pa se je že pred leti odselil in zapustil družino. Rak kot posledica kajenja, je prikazan v vsej svoji krutosti. Floor se skuša spoprijemati z vsemi zapleti, ki jih prinaša mamina bolezen, zato izostaja od pouka, doma čisti in kuha ter skrbi za vse. Ko se priselita babica in dedek, pa se znajde v še večji stiski, saj to pomeni, da se mami stanje zares slabša.

Prijateljica Pip in njen brat Roy se podata v boj proti tobačni industriji s pomočjo tehnologije in udarnih akcij, ki jih posnamejo in objavljajo na spletu. Akcija se kmalu začne širiti tudi po drugih mestih in državah. Sledijo pa tudi protiukrepi neusmiljenih tobačnih korporacij. Prav napad na naše junake zgodbo dodatno zaplete.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.