Gelasimov, Andrej: Leto prevar

Leto izida: 2011Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Roman se dogaja v Rusiji, delno v Italiji. Glavno prizorišče: Moskva. Piše se leto 1998. Finančna kriza. V ospredju so intimne zgodbe glavnih protagonistov: odraščanje in ljubezen sedemnajstletnega Serjože, brezciljnost Mihaila, ki ga Serjožev oče v službi odpusti, potem pa najame za sinovega spremljevalca, življenjske kolobocije Marine, študentke igralstva, ki po očetovi smrti skrbi za bratca Mišo in se zaplete  v ljubezenski trikotnik z Mihailom in Serjožo.

Vsi živijo v nepopolnih družinah: Mihail skrbi za mater, Serjoža živi z očetom, ki izvaja nad njim nadzor, in ima redke pisemske stike z  materjo, ki ju je pred tremi leti zapustila. Uspešno podjetniško kariero si je zgradil Serjožev oče, ki je navajen kupovati ljudi, zaradi širitve imperija pa bi rad poročil sina s hčerko italijanskega poslovnega partnerja. Marinin oče ima trgovinico na tržnici in se spopada z večnimi dolgovi.

Tu pa se že začnejo laži in prevare. Mreže okoli Serjože splete Marina, njena poroka v oblakih  pa postane sredstvo odlaganja očetovih dolgov. Ko oče umre, Marina ostane brez vsega, trgovino zasežejo, zaradi pritiskov in groženj se niti ne zateče k pravnim sredstvo, kar privede do zgodbe v zgodbi. Mihail bi ji rad pomagal povrniti vsaj del premoženja, zato se zaplete v obračun z malimi kriminalci, ki usmerjajo življenje tržnice. Njegov način kolobarjenja v tej zgodbi so male in velike laži, ko izgovarja resnico, četudi polovično, pa postane nad tem ves prevzet.

Že v izhodišču laže Serjoža, ki se Marini predstavlja za revnega. Še potem, ko izve, da si je že od vsega začetka o njem na tekočem,  pa se ji pusti voditi za nos in si glede njenega varanja meče pesek v oči, vse dokler ga pred samomorom ne reši Mihail, v katerega pa se Marina resnično zaljubi.

Gradnja romana je montažna. Poglavja naslavljajo letni časi, v podnaslovih posameznih poglavij pa se izmenjujejo imena glavnih protagonistov, ki prvoosebno pripovedujejo videnje svoje vloge v romanesknem dogajanju. Precej je reminiscenc iz sveta literature in filma, zlasti na dramatiko Čehova.

Tema romana so laži in prevare malih ljudi, kriminal malega obsega, tisti, ki se dogaja na velikem platnu, pa v romanu zgolj odseva. Težke situacije so predstavljene na lahkoten način, osebe so v svoji večplastnosti psihološko prepričljive. Ne manjka tudi blagega humorja, ki odvzame težo nelahki tematiki in pogosto postavi stvari na pravo mesto.

Delno pogovorna obarvanost jezika, zlasti skladnje, daje romanu poseben čar.

Lidija Gačnik Gombač

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.