Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

9

maj

2023

Tip prireditve: Predavanje

Ciljna skupina: mladi, odrasli

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

V letošnjem ciklu predavanj svojo pozornost usmerjamo v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas vodijo priznani slovenski filmski kritiki in teoretiki, ki gradijo most med filmom, literaturo in družbo. Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko je nadaljevanje cikla Teorija filma (2022), kjer smo spoznavali, kako lahko gledalci razne teoretske poglede tudi sami uporabimo pri lastnem gledanju vseh vrst filmov in cikla Zgodovina filma (2021) skozi katerega smo spoznali osnove zgodovine filma. Letos smo za vas pripravili 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki se bodo zvrstili od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v prostoru umetnosti in participacije OBRAT, na Trgu revolucije 9.
Pogovore po predavanjih vodi dr. Maja Pan.
 
Ana Šturm: SMEH KOT GESTA UPORA: SUBVERZIVNI POTENCIAL KOMEDIJE
Torek, 9. maja, 18.00, OBRAT, Trg revolucije 9, Maribor

O predavanju:
Komedijo običajno razumemo kot žanr ali zvrst, katere edini namen je zabava. Ponudi nam začasno sprostitev in pobeg oziroma odmik od resnega življenja. Pri tem lahko hitro spregledamo, da je prav skozi postopke komedije mogoče zavzeti eno od najbolj kritičnih pozicij do sveta, politike, ideologije. Na predavanju si bomo na primeru različnih filmov, povečini subverzivnih političnih komedij, ogledali na kakšen način lahko komedija v nasprotju s splošnim prepričanjem kritično naslavlja obstoječo družbeno realnost, spremeni gledalčev pogled na svet in napravi prostor za novo percepcijo stvarnosti.

O predavateljici:
Ana Šturm je zgodovinarka in sociologinja, najraje vsakdanjega življenja, magistra filmskih in televizijskih študijev in doktorska kandidatka na AGRFT. Filmska gledalka, kritičarka in selektorica. Odgovorna urednica revije za film in televizijo Ekran. Nekdanja članica in voditeljica podkasta FilmFlow. Organizatorka kulturnih (predvsem filmskih) dogodkov.

Filmi, ki jih bomo omenjali na predavanju:

  • Zajec Jojo (Jojo Rabbit, 2019, Taika Waititi)
  • Producenta (The Producers, 1967, Mel Brooks)
  • Nora vojna Bratov Marx (Duck Soup, 1933, Leo McCatey)
  • Veliki diktator (The Great Dictator, 1940, Charlie Chaplin)
  • Biti ali ne biti (To Be or Not to Be, 1942, Ernst Lubitsch)
  • Dr. Strangelove (Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1964, Stanley Kubrick)
  • Štirje levi (Four Lions, 2010, Christopher Morris)
Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.