Énard, Mathias: Alkohol in nostalgija

Leto izida: 2017Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Avtor je eden najpomembnejših sodobnih francoskih pisateljev in se s festivalom Fabula 2017 podrobneje predstavlja tudi Slovencem, ki so za pokušino lahko že leto poprej zaužili njegov v slovenščino preveden roman Pripoveduj jim o bitkah, kraljih in slonih.

Pred nami je kratko, kratko, a zato toliko bolj povedno prozno delo, temelječe na Énardovi radijski igri. Prvoosebni pripovedovalec sedi v vagonu transibirske železnice in potuje v majhno sibirsko vasico, skoraj 3000 kilometrov oddaljeno od Moskve, kjer je sedel na vlak, in več kot 5000 kilometrov oddaljeno od Pariza, kjer ga je zbudil nočni telefonski klic in povzročil, da je začel to potovanje. Družbo mu delajo enolično drdranje koles, spomini, vodka, ta »eliksir življenja in pozabe« ter mrtev prijatelj Vladimir. Novico o njegovi smrti mu je v tistem tesnobnem nočnem telefonskem klicu sporočila skupna prijateljica in nekdanja ljubimka Jeanne. Vsi trije, Francoz, Francozinja in Rus, so nekoč predstavljali oglišča ljubezenskega trikotnika, izgubljenega v vrtincu drog in naslade, ki se je šel svojo seksualno revolucijo. Sedaj naš junak potuje v rojstno vasico svojega prijatelja, da bi ga tam pokopal.

Poglavja v romanu so naslovljena z naslovi krajev, skozi katera vlak potuje, poleg čustvenih zemljevidov svojih literarnih oseb nam pisatelj ponudi še zgodovinski, literarni, kulturni in za kanec tudi geografski potopis po Rusiji. In če ošvrknemo še naslov, Mathias Énard je navdih zanj poiskal pri Čehovu in njegovem opisu ruske duše: »Edino, kar je pri njej nesporno, so alkohol, nostalgija in strast do konjskih dirk.« Kar gotovo ni rezervirano le za Ruse.

Jasna Mlakar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.