E-igri - denarna politika in učinki inflacije na družbo

Evropska centralna banka (ECB) je v sodelovanju z nekaterimi centralnimi bankami Evrosistema razvila dve izobraževalni igri, ki se ukvarjata s centralnim bančništvom in ekonomijo. Igri, ki sta namenjeni zlasti osebam, starim med 18 in 25 let, pojasnjujeta denarno politiko in učinke inflacije na družbo

 V igri "€conomia" o denarni politiki igralci vsako četrtletje v obdobju osmih let določajo obrestno mero in skušajo obdržati inflacijo tik pod 2%. Igra "€conomia" na poenostavljen način pojasnjuje, kako deluje denarna politika.

 V igri »Inflation Island« se igralci seznanjajo s prednostmi cenovne stabilnosti ter z negativnimi učinki deflacije, visoke inflacije in hiperinflacije na posameznike in družbo. To počnejo bodisi v »raziskovalnem« načinu, kjer opazujejo, kako se »Otok« in dejanja njegovih prebivalcev spreminjajo, bodisi v »tekmovalnem« načinu, kjer morajo tekmovalci povezati izjave posameznikov z različnimi inflacijskimi scenariji. V rubriki "kinu" je na ogled nekaj resničnih primerov inflacije in deflacije.

 Vabimo vas k igranju.