Dunthorne, Joe: Podmornica

Leto izida: 2011Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Romaneskni prvenec mladega britanskega avtorja iz leta 2008 je dosegel velik uspeh in prevode v mnoge jezike, leta 2010 pa je bil po njem posnet tudi film. Glavni junak ali bolje rečeno antijunak je petnajstletnik, ki se sooča z mnogimi težavami, ki jih prinaša najstništvo, predvsem pa je obseden s spolnostjo oziroma nestrpno čaka na trenutek, ko bo izgubil nedolžnost. Je zelo inteligenten, čustveno pa bistveno manj zrel. Njegova strast je jezik oziroma spoznavanje čim večjega števila tujk, s katerimi potem operira in s katerimi so naslovljena tudi poglavja v romanu. V zakonu njegovih staršev škripa, fantov odnos do njiju pa je predvsem manipulativen. V šoli se ne brani nadlegovanja šibkejših sošolcev, čeprav ob preselitvi sošolke, ki so jo neprestano šikanirali, na drugo šolo, občuti trohico slabe vesti. Ko se zaljubi v sošolko, s katero se tudi sicer druži, je prepričan, da se je pot do njegovega cilja, seksa, zelo skrajšala. Avtor prikaza najstniškega sveta ne olepšuje, njegov junak se dojema kot odrasli, obenem pa se zaveda, da ga njegova leta branijo pred prevzemom večje odgovornosti za njegova dejanja. Ponosen je na svojo odkritost, ki je zaradi pomanjkanja tankočutnosti večinoma kruta.

Prav zato je humor, na katerega v knjigi pogosto naletimo, pretežno črn.

Na polici ga najdemo: romani in kratka proza
Ključne besede: odraščanje, mladostniki, spolnost, v leposlovju

Jasna Mlakar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.