Donovan, Gerard: Julius Winsome

Leto izida: 2012Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Priznani britanski pisatelj in pesnik irskega rodu, Gerard Donovan je s svojim romanom iz leta 2006 prvič našel pot med slovenske bralce.

Naslovni glavni junak živi v gozdnati divjini severnega Maina, pokrajini, ki jo je bralcem kot nekoliko skrivnostno in celo magično v svojih mnogih delih približal Stephen King, preživlja pa se kot urejevalec vrtov v okoliških krajih. Brunarica v kateri biva, je dediščina njegovega očeta, prav tako tudi bogata zbirka knjig, ki se nahaja v njej. Julius je omikan človek, ne toliko formalno kot preko izredne ljubezni do literature, njegov značaj je sicer introvertiran a obenem izredno širok, spoštuje naravo, rože, živali, še najbolj nezaupljiv je do ljudi, da je pacifizem vrednota, pa sta mu privzgojila že njegov oče in ded, potem ko sta oba preživela klavnico prve in druge svetovne vojne. Nekaj časa je intimno prijateljeval z žensko, lepotico iz bližnjega kraja, ki je po naključju zašla do njegove brunarice in ki se ji je Shakespeara citirajoči samotar zazdel zanimiv, vse dokler ni nekoliko nepojasnjeno sama prekinila veze. A iz njunega odnosa je vseeno prišlo nekaj pozitivnega, po njenem nasvetu si je v zavetišču izbral psa, v katerem je našel zvestega prijatelja in sostanovalca. Vse do dne, ko mu Hobbesa, poimenovanega po angleškem filozofu, ubijejo lovci, po namigu veterinarja, ki je pregledal rano in skušal psa rešiti, hote in na krut način s strelom od blizu. Julius je popolnoma strt, v njem pa naraščata tudi jeza in potreba, da najde krivca. Ko plakati, ki jih nalepi po bližnjem mestu, naletijo več ali manj le na posmeh, očisti puško, ki jo je njegov ded prinesel iz vojne, v njem se prebudi maščevalec, ki se odpravi na lov za tistimi, ki jim na misel ne pride, da lahko postanejo plen. Čeprav Julius z dejanji, ki sledijo, prestopi mejo etike in norm, ki nam jih predpisuje družba, avtor izbruh mračne strani njegove osebnosti prikaže tako subtilno in argumentirano, da se Julius iz junaka ne preobrazi v njegovo nasprotje, ampak vse do konca in gotovo tudi zaradi konca ohrani vse simpatije bralca.

Jasna Mlakar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.