Dodič, Patricija: Ljubimje : zbirka doslej odmomljanih pesmi

Leto izida: 2015Področje: PoezijaCiljna skupina: odrasli, starejši
Patricija DODIČ, rojena leta 1969 v Kopru, kjer je  končala  srednjo jezikoslovno šolo. Na Filozofski fakulteti v Trstu je diplomirala iz slovenščine in francoščine na  literarno filološki smeri. Zaposlila se je kot bibliotekarka v  Kosovelovi knjižnici v Sežani, v enoti Kozina.

Je pesnica in likovna ustvarjalka (likovno opremlja pesniške zbirke), občasno je  mentorica tečajev italijanščine in slovenščine za tujce ter  za študente slovenščine na  Fakulteti za humanistiko v Kopru, avtorica  spremnih besed pesniškim zbirkam (Balantič, Novak, Rošelj, Manfreda idr.), organizatorka in moderatorka kulturnih prireditev, krožkov kreativnega pisanja, vodi pogovore  s slovenskimi književnicami in književniki (Kravos, Pregl, Pangerc, Kušar, Svetina, Čander, Pahor, B. A. Novak idr.). Prejela  je  regijski nagradi: na Mladi Urški  in na Veronikinih dnevih v Novem mestu.   

Njeno jezikoslovno izobrazbo, še več, njen občutek za jezik in njegove izpeljanke in včasih   zagonetno skladnjo, ki prisili bralca, da se ob pesmi ustavi, je čutiti tudi v tej njeni knjigi poezije. Veliko o tem in o pesničinem tehno-poetskem postopku je razvidno iz odlične spremne besede Tomaža Mahkovica na koncu knjige z naslovom LJUBIMJE  KOT  FRAKTAL  ali dežela ljubezni.

Patricija DODIČ je izdala štiri pesniške zbirke: Pet minut blaznosti,  Literarno društvo Ilirska Bistrica, 2008, Črno obrobljene oči, KD Vilenica, 2009, Wada, Založba Amalietti&Amalietti,  2014 in Ljubimje, Založba  tržaškega tiska, 2015.

LJUBIMJE je njena najnovejša zbirka, izšla je letos, razlikuje se od prejšnjih treh zbirk. Pesmi so krajše, sporočilnost, neredko iz  krajših in bolj zabrisanih  metafor, je stkana z nežnejšim  pesniškim  pristopom. V  zbirki nas očarajo ljubezen, milina, védenje in širina  objema njene duše. Poslušaš jo z zaprtimi očmi. / Mahlerjeva osma simfonija. … /Ko čas diši po Kaliopi in Orfeju. … / Do kdaj traja taljenje srca? (Brez vogalov).

Njene pesmi si drznejo povedati vse, na samosvoj, nesprenevedavi način, bralca  prepeljejo skozi pesem,  kot čez deročo reko, vse do konca, ko se zave in razume. Za pesnico ni ničesar, kar bi ne bilo vredno pesmi: V soboto … / V soboto porišeš mizo rožami, rožičevcem in še čim. / Z verzom Raymonda Carverja.  S curljavo svetlobo. /  S plitvinami in norim spominom na nagniti paradiž. (Sobota, ko se dlani izkapljajo). Dvakrat sem prebrala pesem in obakrat sem prebrala paradiž(nik). Takšni smo bralci - in takšna je pesem, nikogaršnja in svoja. Takšna je tudi pesnica te zbirke. Takšna je ta čudovita beseda-naslov, ki asociira na  ljubezen, ljubimca, na pokrajino ljubezni.

Na koncu sta zbirki dodana  tehtna spremna beseda  LJUBIMJE  KOT  FRAKTAL ali dežela ljubezni Tomaža Mahkovica in  avtoričin kratek življenjepis.

Zbirka je izšla  v Trstu  pri ZTT=EST, 2015.

Erika Vouk

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.